"Ахмед Доган възстановява политическата си форма. Новите му привържениците му са млади хора, които говорят необичайно за ДПС - много самокритично. Висока политическа техника е да не споменава името на Пеевски. Той е майстор на тихите реплики, а сега прави съюз срещу Пеевски. Връща се към класическата си позиция на истински лидер, който работи всеки ден. Ще видим нещо невиждано от младите - Доган в действие". Това каза в студиото на "Здравей, България" социологът Андрей Райчев.

"В самото начало Ахмед Доган заговори по старому, както беше стигнал през тези години - с огромния авторитет, със 100% партия зад гърба му и т.н. Той е майстор на тихите реплики и каза: "Дай сега да направим много тиха реплика, дай да направим съюз срещу Пеевски". Само от един политик от другите партии получи отклик - и това беше Христо Иванов, който каза "Да, да - това е важният въпрос и всичко останало са подробности". И никой друг! Тоест - не проработи. Старото не проработи и на мен ми се струва, че Доган се връща към класическата си много стара позиция, който по-младите хора и не помнят - на истински лидер. Лидерът, който всеки ден работи, седи там, явява се в листите и т.н. Тоест, ние ще видим нещо, което младите не са виждали - Доган в действие", заяви Райчев.

Запитан каква е прогнозата му как ще се разцепят тези гласове, той коментира: "Вижте, това са 300 000 души, плюс. Този плюс е например в цяла Северозападна България - електорат, който лично Пеевски "го е правил". Не се съмнявам, че той ще остане с него. Но главният електорат - около 200 000 души, са хората, жертвите на Възродителния процес, техните потомци и аз, Бога ми, не виждам избора им между Пеевски и Доган, а "Доган или не гласувам". Иначе аз го виждам като 2:1 или 3:1 за Доган по етническите параметри. Макар че мнозина искат помирение, а не да избират един от двамата. Но за помирение и дума не може да става", допълни той.

По думите на Андрей Райчев има данни, които прогнозират, че е възможно да има деветпартиен парламент. "Въпросът е колко малки ще влязат", загатна той теоретичната завръзка за съставяне на правителство. 

"Борисов играе като за последно, въпреки, че не е застрашен" - така пък коментира издигането на кметове от ГЕРБ за водачи на изборни листи. По думите му лидерът на партията ще даде максимума, за да вземе достатъчно гласове, че да може да състави правителство. Най-вероятният кабинет според него ще е във формулата ГЕРБ - ПП-ДБ - ИТН.

Според Райчев има два отговора, които Борисов още не знае: Кой ще спечели изборите в САЩ през ноември и кой е по-силен - Доган или Борисов.

На свой ред политологът проф. Румяна Коларова смята, че Доган е изгубил страшно много. "Не само от ореола си и не само в политиката, а и в турската общност. Поведението му се интерпретира като страх. Разделението на електората на ДПС зависи от това накъде ще отиде местната структура. Не е заради лидерски сблъсък. Не е толкова важно какви предпочитания има масата. Сигурно има активисти на страната и на двамата, но борбата е за разпределението на местния актив", подчерта тя.

От своя страна социологът Eлена Дариева посочи, че Доган е заложил на символното, повеждайки листите в Кърджали и Разград. "Контраходът на Пеевски е издигане на Ерол Мюмюн - кмет на Кърджали. В този МИР разпределението на силите е 3 срещу 4 общини. Много технократски се подхожда, но това може да се окаже ефективно. Най-големият електорален резервоар са действащите кметове на общини, а това е един от новите моменти в предизборната кампания. Те имат силен мажоритарен потенциал", коментира Дариева.