Премиерът Бойко Борисов проведе днес извънредна среща в Министерски съвет с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването, и с брата на Адриан Петков - Алберт.

"Господин Борисов беше отворен към нашите предложения, че трябват реформи в донорската програма. Трябва да осигурим повече и повече донори и по-малко жертви. Имам предложения за промени в цялото донорско законодателство и съм сигурен, че с помощта на г-н Борисов ще доведем реформата докрай. Но на първо място имаме нужда от помощта на хората", коментира след срещата Алберт Петров, брат на починалия, докато чака белодробна трансплантация Адриан.

По-рано днес Алберт разкри, че семейството много е искало да се срещне с министър Ананиев, докато брат му е бил жив. Адриан разкри също така, че е присъствал на всички митинги и е писал писма до министъра на здравеопазването, но до среща така и не се е стигнало.

"Разговорът при господин Борисов беше изключително ползотворен и добронамерен. Без да имаме донори, ние няма как да спасяваме толкова много животи. Ние подкрепяме тази донорска кампания и правим всичко възможно трансплантациите да се извършват в България. Без донори ние няма как да успеем. Трябва да имаме годишно 70 донори, а ние имаме под 10. Ако съберем необходимото донорство, ние ще можем да ползваме и клиниките в Европа", каза още министърът.

Кирил Ананиев разкри още, че е разпоредил на инспектората на Министерството на здравеопазването да се направи пълна проверка на кореспонденцията с австрийската клиника във Виена, с Евротрансплант и къде не е свършена работата както трябва, за да се стигне до прекратяване на договора.

"Искаме да стигнем докрай в нашите разследвания", каза Кирил Ананиев.

"Решението на Комисията по здравеопазване е в спешен порядък да се ангажира със законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България. Смятаме, че всичко това ще даде добра нормативна основа, за да се развие системата за донорство и това да стане мисията, която да продължи семейството на Адриан, въпреки преживяната загуба", каза д-р Дариткова.

От своя страна Алберт Петков посочи още, че има концепция за реформа в цялата здравна система.

"Хората трябва да разберат колко е важно да не погребваме шансовете на другите. Съгласни сме да работим за хората, чакащи трансплантации. Но първо трябва да обърнем внимание на българското, а след това и на другите решения. Трябва да взимаме пример от братчето ми и от хората, които бутат нещата, за да стават. Не трябва нещата да са "болен здрав носи". С г-н Борисов и Министерството на здравеопазването ще направим всичко възможно хората да станат по-информирани относно донорството. Вярвам, че те ще разберат същността. Всичко зависи от нас", сподели още той.