България и САЩ продължават съвместните си военни учения, съобщава американската амбасада на страницата си във Фейсбук.

"Участвайки в учения заедно като партньори в НАТО, ние гарантираме сигурността на всяка държава членка в Организацията на Северноатлантическия договор", уверяват от американското посолство и публикуват снимки от съвместното учение на полигона "Ново село", който се намира край Сливен.

"Учебна зона Ново село в България е домакин на войските на САЩ. Чрез военни ангажименти и многонационални тренировъчни учения на NATO укрепваме връзката между съюзниците на НАТО", пише още в съобщението, което завършва с хаштаг #НиеСмеНАТО.

 

Още преди три месеца военното ни министерство съобщи, че на полигона ще се проведе съвместна българо-американска подготовка, която ще продължи до 30 юни 2022 г. В рамките на съвместната тренировка бяха планирани стрелби и тренировъчни полети на военните хеликоптери.

В тази връзка се осъществи предислоциране на военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение и боеприпаси от Въоръжените сили на САЩ, както и на бойни машини на пехотата M2A3 "Брадли", танкове М1А2 "Абрамс", хеликоптери, транспортна, спомагателна и ремонтна техника.