Формирование от Сухопътните войски на САЩ ще се предислоцира за участие в съвместната българо-американска подготовка на учебен полигон "Ново село", съобщиха от Министерство на отбраната.

Автомобилна техника и личен състав от Сухопътните войски на САЩ в Европа ще преминат на 22 и 24 февруари по националната пътна инфраструктура от Румъния до учебен полигон Ново село. Те ще бъдат ескортирани от екипи на служба "Военна полиция".

Предислокацията на до 150 американски военнослужещи и на бойна и спомагателна техника е във връзка с участието им в съвместната българо-американска подготовка "Joint Training". В нея участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат.

Притигането на военното американско формирования у нас бе предизвестено миналата седмица от американския министър на отбраната Лойд Остин и българския му колега Стефан Янев.

Лойд Остин обяви, че САЩ ще изпрати в България рота с бронетранспортьори "Страйкър" като част от укрепването на защитата по Източния фланг на НАТО.

"Искам да благодаря на България, която току-що се съгласи да стане домакин на група "Страйкър" за учения. Войските ще заминат от Германия в близките дни и ще помогнат да гарантираме готовността и способността за съвместно действие с България като наш съюзник в НАТО", казва Остин по време на пресконференция след срещата на военните министри от НАТО в Брюксел.

На свой ред Стефан Янев посочи, че особеностите на този контигент е, че той ще бъде от рота "Страйкър", което звучи като ударна група, но така се казва техниката, която използват и подчерта, че групата пристига за учение  у нас по споразумение за партньорство и засилени тренировки със САЩ и на базата на това споразумение функционират и съвместните съоръжение в "Ново село".