В периода 24-25 февруари 2024 г. предстои придвижване по националната републиканска пътна инфраструктура на военнослужещи и военна техника от състава на Въоръжените сили на САЩ. Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Те ще участват в многонационалното учение "Dynamic Front", което ще се проведе в Румъния.

Автоколоната ще бъде ескортирана от екипи на служба "Военна полиция".

Целта на учението е да допринесе за укрепването на регионалната сигурност и стабилност чрез подобряване на способностите на съюзническите сили да действат ефективно заедно.

Министерството на отбраната предварително информира, когато ще има подобно придвижване на военнослужещи или техника. В края на януари тази година ведомството съобщи, че предстои придвижване на военна техника до учебния център "Сливница" заради занятие по огнева подготовка.

За учение "Dynamic Front"

Приблизително 1000 американски, съюзнически и партньорски войници от над 20 държави участват както в реални, така и в симулирани учения с бойни стрелби в Dynamic Front 24.

"Dynamic Front 24 е критична стъпка в напредването на стратегическите цели на армията за укрепване на оперативната съвместимост с най-голямото артилерийско учение в Европа", каза командващият генерал на 56-то артилерийско командване, генерал-майор Андрю К. Гейни.

"Това също е възможност за допълнително укрепване както на сътрудничеството, така и на страхотните взаимоотношения, изковани между нас и нашите съюзници и партньори чрез непрекъснато обучение и постоянен обмен на идеи."

Приблизително 400 американски войници от 56-то артилерийско командване и 3-та пехотна дивизия ще участват, с приблизително 600 съюзнически и партньорски войници от над 20 държави. Учения като Dynamic Front се провеждат за изграждане на силни и стратегически взаимоотношения, за да подобрим способността си да гарантираме, че сухопътните сили на НАТО са оборудвани със способността да извършват смъртоносна огнева подкрепа в широкомащабни бойни операции в цяла Европа.

"Тази година ние продължаваме да подобряваме нашата способност да синхронизираме огъня и логистиката под многонационалните командни и контролни структури, разположени на повече от 7000 километра от Балтийско море до Черно море и в Турция", каза Гейни.

В тазгодишното учение за първи път участва и Щабът на НАТО за бързо развръщане на Корпуса за бързо разгръщане в Испания (HQ NRDC-ESP), действащ като висш контрол. Позволяването на HQ NRDC-ESP да ръководи всички участващи сили през поредица от сложни и предизвикателни мисии ще тества допълнително техните способности, внедрени в новия модел на силите, който ще бъде ключов за реализацията на новите регионални планове на НАТО, приети от лидерите на съюзниците на срещата на върха във Вилнюс през 2023 г.

Насърчавайки разбирателството и сътрудничеството между съюзническите и партньорските нации, Dynamic Front 24 допринася значително за регионалната стабилност и сигурност чрез подобряване на способността на съюзническите сили да действат ефективно заедно по време на криза.