Европа трябва да повиши своя отбранителен потенциал - това коментира пред БНР министърът на отбраната Тодор Тагарев. "Европейският стълб в НАТО трябва да бъде укрепен и засилен", посочи той.

Министър Тагарев разясни кои са част от обсъжданите теми на Мюнхенската конференция по сигурността, където той също участва.

"Във формата на Мюнхенската конференция се обсъждат най-горещите теми за сигурността на Европа и света. Това, което е най-важно от наша гледна точка, са дискусиите, свързани с повишаването на потенциала за възпиране и отбранителния потенциал на Източния фланг на НАТО, оказването на подкрепа за Украйна, развитието на конфликта между Израел и "Хамас", както и перспективите за неговото разрешаване. Има и други теми, като киберсигурност, защита на критична инфраструктура, бъдещето на демокрацията срещу автокрациите", обясни той.

Министър Тагарев коментира и думите на Доналд Тръмп, че "който не си плаща в НАТО, не може да разчита на солидарността" по чл. 5 от договора за колективна отбрана на Алианса.

"Общото мнение е, че чл. 5 е в сила, няма как да не бъде в сила. Ще бъде задействан тогава, когато има необходимост. НАТО няма да отстъпи, многократно беше казано, нито един квадратен сантиметър от територията срещу който и да е агресор. От друга страна е ясно, че всички страни трябва да заделят повече за отбрана. Две трети от страните вече го правят, други страни имат планове за повишаване на разходите за отбрана. Още има други страни, които не са достигнали до 2 % разходи, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна, което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност", каза Тагарев.

Той посочи, че съществува и идея в следващата Европейска комисия да има еврокомисар по отбраната, какъвто сега няма.

"Да, споделя се тази идея. Да поясним първо, че при създаването на ЕС отбраната много ясно и категорично е изключена от общите действия в рамките на Съюза. Въпросите за отбраната започват да се появяват след войните в бивша Югославия. Някои от тях се фиксират в Договора от Лисабон през 2009 г.", обясни министърът.

Във връзка с превземането на Авдеевка от руската армия Тодор Тагарев посочи: " Авдеевка няма оперативно, да не говорим за стратегическо значение. Има локално тактическо значение. Президентът Зеленски даде данни, че срещу един загинал украински войник падат седем руски войници. Дори и това украинската страна счита за много големи загуби, за това се изтегли. Той поиска ясна и категорична помощ, ясни механизми за изпълнение на решенията за въвеждане на санкции, за които все по-критични гласове се чуват, че не работят достатъчно добре".

Тодор Тагарев разясни, че по време на участието си във форума Володимир Зеленски е очертал и необходимостта от ясни перспективи за бъдещето на Украйна като част от европейското атлантическо семейство.

На въпрос дали 100-те бронетранспортьора, дадени от България на Украйна, вече са пристигнали, министърът отговори, че това все още не му е докладвано.

"Част от тях са заминали, част от тях се подготвят да заминават. Говорим за големи влакови композиции, операцията е в ход", разясни той. По думите му страната ще продължи и с предоставянето на боеприпаси. "Повечето от фирмите в този сектор са частни. Те имат намерения да увеличат своя капацитет, включително възползвайки се от новите европейски инструменти за съфинансиране на дейности по разширяване на техния производствен капацитет", каза още Тодор Тагарев.

Във връзка със смъртта на руския опозиционер Алексей Навални министърът заяви: "Тотална безпардонност на този режим. Потвърждава се новината, че Алексей Навални е починал. Факт е, че режимът в Кремъл направи така, че той да не е сред живите".