Смятаните за ключови за крайния изход на балотажа в София десни избиратели се насочват повече към Йорданка Фандъкова, отколкото към Мая Манолова. Данните разпространи социологическата агенция "Алфа Рисърч" в проучване сред 800 гласоподаватели по поръчка на bTV.

Една трета от избирателите на "Демократична България" казват, че няма да отидат до урните, а останалите се разпределят в съотношение 2 към 1 в полза на Йорданка Фандъкова. При гласувалите за Борис Бонев, около 40% твърдят, че няма да гласуват на втория тур, а останалите също се разпределят в полза на Фандъкова, но с 1.5 към 1.

55,3 на сто от решилите, че ще гласуват ще изберат Йорданка Фандъкова, а 44,7 на сто - Мая Манолова, сочат още данните на "Алфа Рисърч". Според данните 17% от тези, които ще гласуват, все още не са решили за кого ще дадат вота си.

"Тези 17% , които не са решили за кого ще гласуват, ако вземат решение категорично в една или друга посока, това може да повлияе на резултата, защото разликата между Фандъкова и Манолова е около 10%", посочи още Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

"Има няколко фактора, които говорят за затвърждаване на тази разлика между двамата кандидати", отбеляза Боряна Димитрова. По думите й Йорданка Фандъкова събира доста пъстра и разнородна подкрепа - по-голям дял от хората с висше и средно образование.

Снимка: Алфа Рисърч

Проучването, проведено веднага след първия тур, показва леко намаляване на избирателната активност - около 38% от хората заявяват, че ще отидат до урните на балотажа.

На първия тур отчетената активност е 42,7%, а около 4-5% по-ниска избирателна активност може да очакваме на втория тур. По-ниската избирателна активност идва от избирателите на онези политически сили, които няма да имат представени претенденти на втория тур, обясни Боряна Димитрова в предаването "Тази сутрин".

Снимка: Алфа Рисърч