Днес депозирах своята оставка като заместник-министър на икономиката. Едно закъсняло действие, което трябваше да направя още преди година, когато името ми се забърка в измислени скандали, защото пречех на някой да заема поста министър на транспорта. Още тогава трябваше да си дам сметка, че в такава ситуация е много, много трудно да работиш.

Така започва изявлението си във фейсбук Александър Манолев. По-рано днес той подаде оставка от поста пред премиера Бойко Борисов. Като мотив за решението си той е изтъкнал започналата проверка на Върховна касационна прокуратура по повод публикации за злоупотреба с европейски средства и желанието му това по никакъв начин да не засяга работата на правителството.

"Преди няколко месеца ми казаха, че обикалят с папки за мен медии и ми готвят нова атака. Подминах го - след всичко, което се опитаха да причинят на семейството ми си мислех, че няма с какво да ме изненадат. Но отново надскочиха себе си. Възпитавали са ме да се боря и да не се предавам. Но искам това да е за неща, които съм направил или в които съм се провалил. Да защитавам работата си, решенията си, позициите си. А не да се обясняваш дали някога си познавал някого, дали притежаваш нещо, дали си честен, дали си почтен... Неща, които цял живот съм вярвал, че се показват с действия, а не се обясняват на думи", написа Манолев.

"Народът е казал - да те поставят в ситуация да обясняваш, че нямаш сестра", отбелязва той и възкликва: "Стига толкова".

"Който иска факти и документи - ще му ги предоставя. За останалите - да вярват на каквото и на когото искат. Ловът на вещици придоби плашещи размери. И вече не става дума за мен, а за семейството ми. В тази ситуация аз ще съм този, който ще направи крачка назад", заявява Манолев.

"И нещо, което знам, че няма да стигне до съзнанието на тези, които трябва и все пак съм длъжен да го кажа. Не си даваме сметка колко много постигна държавата за тези 10 г. в икономически план. Най-накрая започнахме да преодоляваме ниските нива, от които започнахме. Дано не допуснем да загубим всичко това като вкараме държавата в политическа криза, защото виждам, че това е целта, която преследват", подчертава зам.-министърът в оставка.

Манолев пожелава успех на колегите си от ГЕРБ и останалите коалиционни партньори. "Вярвам, че с всички съм имал добър диалог и свършихме много, за да върви държавата във възходящ план", отбелязва увереност Манолев и същевременно благодари на министър-председателя за доверието.

"И най-важното - благодаря на всички тези хора, които гласуваха лично за мен на предходните парламентарни избори. Съжалявам, че днес трябва да направя това действие, но наистина не бях готов за всичко това."

"За финал", пише Манолев в послепис, "ще използвам терминологията на тези, които писаха за мен - колеги, пиша "есе" до съда, защото изнесохте много зле скалъпени обвинения и предстои да се видим в заседателната зала".