Премиерът Бойко Борисов заяви, че първият номиниран от него за министър на транспорта - Александър Манолев, който се отказа от поста заради информация, че преди време е участвал в катастрофа с жертва, е можело да остане, ако предварително му е бил казал за нея.

"Аз понеже от самото начало кандидатурата на Александър и смяната му - изцяло аз съм я движил тая работа. Той някои неща не беше споделил с мен. Не искам още с назначаването това да бъдат първите въпроси, които ти задават в телевизията. Той ми обясни за катастрофата, за инцидента с прокурорите, аз го извиках и го попитах - защо не ми каза. Щях да кажа - има такава и такава случка, невинен е, ще обясня. Ако беше казал, щеше да остане. Щяхме да обясним", коментира Борисов пред журналисти, след като днес депутатите избраха новия транспортен министър Росен Желязков и колегите му Младен Маринов - на МВР, и Петя Аврамова - на МРРБ.

Самият Манолев, след като заяви, че се отказва от поста, каза, че става дума за "координирана атака от определена група, която със скалъпени твърдения се опитва да саботира работата ми".

Според регистъра на Софийския районен съд той е бил подсъдим за причиняване на катастрофа с причинена телесна повреда. Инцидентът е от май 2012 г., когато той прави забранен завой по столичния бул. "Васил Левски". Според прокуратурата при маневрата блъска жена, която получава черепно-мозъчна травма и половин година по-късно умира. На две инстанции - Софийски районен и Софийски градски съд, отхвърлят тезата на прокуратурата и приемат, че Манолев е невинен. Мотивите са, че по колата няма следи от удар, на видеозаписа не се вижда джипът да е ударил жената, по нея няма други травми освен черепно-мозъчните, а протоколът от катастрофата е съставен в нарушение на закона.

По случая обаче са заведени две граждански дела от наследниците на починалата - нейният съпруг и брат й. Те искат обезщетение, но не от Манолев, а от Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (тъй като джипът, който е управлявал, е с немска регистрация и е със зелена карта). По първото от тях искът е уважен частично на първа инстанция, по другото се чака решение.

Другият инцидент пък става през октомври 2014 г., когато джипът на Манолев засича автомобил, управляван от прокурора от Специализираната прокуратура Емил Галипонов. В колата са още прокурор Даниела Ангелова и съдия Румяна Илиева. Следва пререкание между Манолев и Галипонов, като първият го залива с минерална вода с репликата: "На какъв се правиш?". Образуваното дело за дребно хулиганство е внесено в съда два месеца по-късно, защото полицията не може да открие Манолев, за да му връчи акта. На първа инстанция той е глобен с 250 лева, но Окръжният съд отменя наказанието и го оневинява, като приема, че полицията е нарушила процедурата, тъй като е съставила акта в негово отсъствие и не го е внесла в съда в срок от 24 часа.

Борисов коментира и изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че шефката на неговия кабинет Румяна Бъчварова е саботирала назначаването на Манолев. По думите на председателя на ПГ на "Обединени патриоти" статията за участието му в катастрофа е дело на Росен Босев, който живеел на семейни начала с дъщерята на Бъчварова - Лора Филева, също журналистка.

По думите на премиера обаче е ясно кой може да му повлияе и кой не.

"С Росен Желязков (новият транспортен министър - б.р.) оня ден дойдоха просто да се консултират с мен как да реагират. Това са абсолютни лъжи, които се тиражират. В България вече все повече, когато една фалшива или лъжлива или кафява новина се появи някъде, вие я подемате, почва да се транслира и това става модел на поведение в много политици", заяви Борисов.

Той подчерта, че Бъчварова и Желязков имат семейства.

"Като го четат семействата им, знаете ли, това е страшно потискащо", допълни той.

По повод скандала с президента Румен Радев около указа за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР, срещу когото той отправи критики, премиерът пък каза:

"Питам един държавен глава не би ли трябвало да е баща на всички партии, не би ли трябвало да е еднакво отдалечен от всички партии, не би ли трябвало да е обединителят на нацията. Има право на своето мнение. Аз ако почна за Пламен Узунов или за неговите съветници какви служители са? Това помага ли на институциите? Това добре ли ще бъде за институциите?. Нима там при него няма един, който беше застанал с хитлеристки поздрав?", попита премиерът.

Пламен Узунов беше служебен вътрешен министър в началото на 2017 година, а след това стана съветник на президента Радев. Узунов беше назначен за шеф на областната дирекция на МВР в Пловдив по време на мандата на Пламен Орешарски, а през 2015 г. подаде оставка след скандал с прикриване на инцидент от полицията.