Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка пред премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Като мотив за решението си той е изтъкнал започналата проверка на Върховна касационна прокуратура по повод публикации за злоупотреба с европейски средства и желанието му това по никакъв начин да не засяга работата на правителството. Друг аргумент, посочен от Манолев, е солидарността с колегите му, които са спазили моралния стандарт в управлението и са напуснали постовете си само заради съмнения.

"Сигурен съм, че в документите няма нищо срещу мен, но не мога да подложа семейството си отново на това. Благодаря за доверието. Решението ми е лично", е допълнил той.

Оставката му е приета от Бойко Борисов.

Повод за прокурорската проверка, в която ще участва и НАП, са медийни публикации, тръгнали от съвместно разследване на сайтовете "Бивол" и "Благоевград нюз". Според него зам.-министърът е собственик на парцел край Сандански, върху който е построена "къща за гости" с минерален басейн, която се използва за частна вила. Твърди се, че за имота са отпуснати 380 000 лв. по европейски проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони. Плащането е одобрено от Държавен фонд "Земеделие" през декември 2015 г., когато Манолев е назначен за зам.-министър на туризма. Имението е от половин декар.

"Нямам никаква собственост в Сандански. През 2012 г. притежавах имот, който продадох. Мястото не е декларирано, защото няма как да декларирам нещо, което не е моя собственост. Сделката е направена още през 2012 г., когато съм бил в частния сектор", коментира самият той преди дни.

Около Манолев имаше напрежение миналата година, когато след оставката на транспортния министър Ивайло Московски заради автобусната катастрофа край Своге премиерът го номинира за негов наследник. Той обаче сам се отказа от поста заради публикация в "Капитал" за негови бизнес връзки в миналото, която той самият нарече "координирана атака" и обяви, че ще търси правата си по съдебен път. Манолев обаче остана на поста си зам.-министър.

Той е бивш шеф на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. А преди това директор "Интеграция и развитие" в застрахователното дружество "Булстрад Виена Иншуранс Груп", изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на "Булстрад Здравно Осигуряване" АД и ръководител дирекция в "Мобилтел" ЕАД. Бил е и председател на Съвета на директорите и търговски директор на "Булгартабак Холдинг" АД, но след приватизацията на дружеството през 2011 г. е отстранен заедно с всички останали стари шефове.

Александър Манолев е син на бившия дългогодишен кмет на граничното село Кулата Димитър Манолев. Завършил е висшето си образование в Юнивърсити Колидж в Лондон.