Повечето хора отказаха да гласуват през изминалите две недели заради умора от поредните избори, но и заради недоверие, че гласът им има значение. Трябва обаче да се отчете ролята в изборите през тази година на младите хора между 18 и 30 години, които са политически неангажирани, но този път поднесоха изненада. Причина за това беше партията на Слави Трифонов. По-голямата част от младите, които гласуваха за Слави, не се интересуват от политика, а харесват неговата музика. Друга част от младите повярваха, че Трифонов е в състояние да "изчегърта" ГЕРБ от властта. Ето това направи ИТН първа политическа сила на изборите през месец юли, каза политическият анализатор и социолог от изследователски център "Тренд" Евелина Славкова.

През ноември "Продължаваме промяната" стана първа политическа сила не заради политиките, които предложи. Основното предизборно послание, което се чу от тази нова политическа формация беше да премахнем корупцията, което силно напомня за НДСВ и прословутите 800 дни на царя. Но този път, освен гласуването срещу ГЕРБ, хората избраха да гласуват за формация която за разлика от ИТН декларира готовност да състави правителство. И трето, хората повярваха на Кирил Петков и Асен Василев, защото като служебни министри двамата показаха какво имат намерение да правят, категорична е Славкова.

Според нея, след изборите въпросът е дали всичко ще бъде така лесно, както изглеждаше до тук. Причина за това съмнение е участието на четири политически формации в бъдещото коалиционно правителство и интересите, които всеки ще започне да защитава в него. Освен това две от партиите в очакваното правителство ще са без опит в прокарването на закони през Народното събрание. Това са ИТН, но и мандатоносителя "Продължаваме промяната". Така, единствените, които имат управленски опит са БСП и част от представителите на "Демократична България".

  • Промяната едно и също нещо ли е в представите на политиците и в представите на хората?
  • Какво по-различно разказаха Петков и Василев, което другите лидери не успяха?
  • Ако обобщим резултатите от всички избори през тази година, какво е онова, което казват избирателите на политическата класа у нас?

Отговорите на Евелина Славкова, "Директно в новините" със Стефан Кунчев. 

Визитка:

Евелина Славкова е социолог и политически анализатор. Бакалавър по социология и магистър по Политически мениджмънт в СУ "Св. Климент Охридски". Съосновател на Изследователски център "Тренд", една от водещите независими социологически агенции у нас.