Четвърти ден продължиха разговорите за изработване на коалиционно споразумение за бъдещо управление на страната. Всяка от дискусиите и в петк се водеше от един от двамата лидери на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев. В тях участваха и експерти от "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България".

По темата "Национална сигурност"

Преговорите води съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев като от формацията участваха Тодор Тагарев, Даниел Лорер и Даниел Иванов.

Представители на БСП бяха ген. Михо Михов, Атанас Зафиров Кольо Милев, Тодор Байчев, Иван Иванов.

"Има такъв народ" се представляваше от Теодора Генчовска, Александър Алекснадров, Мая Христова, Румен Попов.

"Демократична България" бе представена от съпредседателя Атанас Атанасов, Велизар Шаламанов, Костадин Деянов и Георги Цветков.


ДБ залага на три основни стълба в областта на отбраната

"В нашата визия има три основни стълба - хората, структурата на силите и процеса на превъоръжаване, заяви Велизар Шаламанов, експерт от "Демократична България". - За нас визията за отбрана е именно в системата на НАТО и ЕС с национални въоръжени сили и отбранителна индустрия от ново поколение."

От "Демократична България" предложиха още през 2022 г. Народното събрание да приеме всеобхватна програма за превъоръжаване, която наричат "за рекапитализация на армията", с отчитане на стартиралите вече проекти. Шаламанов обясни, че става въпрос за цялостна програма за десет години, а не за модернизация на парче. Според него бързо трябва да се актуализира Програма 2032 и да се постави на нови основи.

От ДБ предлагат и създаване на инвестиционен фонд за превъоръжаване и трансформация на отбранителната индустрия.

Велизар Шаламанов посочи, че трябва да поддържат бюджет за отбрана от 2 процента от БВП, а вътре 20 процента гарантирано да са за нова техника, а не за ремонт на стара. Той посочи също, че зенитно-ракетните комплекси трябва да бъдат сменени незабавно. Шаламанов акцентира и върху развитието на концепцията за центрове за споделени услуги в целия сектор за сигурност.

Костадин Деянов от "Зелено движение" говори за прилагането на Зелената сделка в отбраната и "позеленяването" на въоръжените сили, накратко "зелена отбрана" - кандидатстване за финансиране на проекти от иновации на жизнената среда тип "пасивни сгради" във военните обекти, консумация на горива и въвеждане на ВЕИ до опазване на околната среда и устойчиво управление на отпадъците.

От ДБ предлагат още да се създаде държавна агенция по гражданска защита на база на опита от 2000 - 2005 г. и ускорено изграждане на интегрирана система за управление в извънредни ситуации, включително гражданско военно планиране и обновяване на системата за спешни повиквания 112 със срок до 2023 г.

БСП констатира близо 90% процента съвпадение с програмите на ПП, ДБ и ИТН

Първата и основна цел в нашата програма е изграждане на модерни въоръжени сили, които да бъдат в състояние да осигурят териториалната цялост и суверенитета на страната, България да бъде достоен и уважаван съюзник в НАТО и ЕС. Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров. Той посочи, че е необходимо спешно да бъде спряна ерозията и загубата на способности на въоръжените ни сили.

"Внимателно проучихме програмите на ПП, ИТН и ДБ и с удовлетворение констатирахме, че имаме близо 90 процента съвпадение в анализа на състоянието на въоръжените сили и предлаганите мерки, но да не забравяме, че дяволът се крие в подробностите", каза Иван Иванов, експерт към БСП и бивш заместник-министър на отбраната.

БСП иска да се направи нов стратегически преглед на отбраната, изготвяне на план за развитие на въоръжените сили и план за модернизация, както и приемане на нов закон за отбраната и въоръжените сили и нов закон за резерва.

От партията предлагат основното месечно възнаграждение за най-ниското звание за всяка категория военнослужещи да се определя всяка година, като се увеличава със съответен коефициент. По думите на Иванов, вече 11 години базата е 380 лева.

От БСП се обявиха за предприемане на стъпки за финализиране на проекта за нови бойни машини за Сухопътните войски, придобиване на трикординатни радари, многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили, модернизация на наличните фрегати с акцент върху въоръжението и радиолокационното оборудване.

"След широка дискусия трябва да се предприемат стъпки за изграждане на национална гвардия", каза още Иван Иванов. От левицата акцентираха и върху преодоляването на некомплекта чрез изграждане на ефективна система за привличане, подбор, развитие и задържане на военнослужещи.

"Важно е да се възстанови пирамидата на военните звания - 20 процента офицери, 30 процента сержанти и 50 процента войници", посочи още Иван Иванов.

От БСП предлагат още приходите от приватизацията на имоти на МО с отпаднала необходимост да отиват в специален фонд за модернизация на армията.

ИТН: Трябва да се стремим към модерни, професионални, високотехнологични въоръжени сили

Нивото на политическа амбиция, към което трябва да се стремим, е да бъдат изградени модерни, професионални, високотехнологични, подготвени въоръжени сили със съвременно въоръжение и бойна техника, с оптимална организационна и функционална структура, ефикасна система на командване и управление, развита военна наука, конкурентна система за обучение и квалификация. Това каза Теодора Генчовска от "Има такъв народ" по време на преговорите.

По отношение на човешкия фактор в отбраната Генчовска акцентира върху необходимостта от промяна на сегашното положение чрез по-добро образование, атрактивност на професията, достойно заплащане, защита на военната експертиза, осигуряване и гарантиране на военното развитие. Целта е да се създаде оптимална по размер, модерна, добре въоръжена и боеспособна армия, посочи експертът.

От ИТН предложиха обсъждането на възможностите за формиране на резерв, който да включва охранителни, ловни, патриотични и други организации. Генчовска коментира, че предвид предложението на БСП за формиране на национална гвардия, може да стане добра комбинация и да се положи основата за създаването на такава.

Теодора Генчовска отбеляза, че повечето от приоритетите в дискутираната област съвпадат в програмите на партиите.

Тя посочи, че 17 години от членството ни в НАТО сме икономисали значителен ресурс, неинвестирйки в основни оръжейни платформи, достигайки до момента, в който това е довело до проблем в техническите и организационните възможности за отбрана. Като ключови Генчовска определи активизиране на възможностите, произтичащи от членството ни в НАТО, съвместно използване на бази, въоръжения, съвместни формирования, участие в разработки и производство.

"Крайно време е в отбранителната система да бъде въведен модерен финансов мениджмънт, който да даде повече права и отговорности на командирите за разходването на средствата", каза още Генчовска.

Сред приоритетите на ИТН в областта на отбрана са също насърчаване на отбранителната ни индустрия чрез привличането на промишлеността и институтите при проекти за модернизация и превъоръжаване. Като важно е откроиха и патриотичното възпитание, където също има съвпадение с БСП.

По темата "Спорт"

ИТН: Спортът да се финансира с процент от приходите от продажби на акцизни стоки и на тотото

"Има такъв народ" предложи спортът да се финансира с процент от приходите от продажби на акцизни стоки и Българския спортен тотализатор. Предложението представи Радостин Василев от ИТН по време на дискусия, посветена на спорта.

"Реално, ние в момента мимикрираме в спорта. Ние не можем да създаваме спорт без пари", каза Василев и обясни, че Сърбия отделя за спорт 200 млн. долара, Румъния има три по-голям бюджет от нашия, а Турция отделя милиард за развитието на спорт.

Василев бе категоричен, че бюджет от 97 млн. лв. е крайно недостатъчен. Той коментира, че финансирането трябва да бъде през Български спортен тотализатор и с процент от приходите в държавата от продажбата на стоки с акциз, както било в Австрия, Белгия, Германия, Франция, където се отделят определени средства, от продажбите на това, което вреди на здравето на нацията.

Василев бе категоричен, че спортът в училище е изключително подценяван. Сред мерките, предложени от ИТН, бяха възстановяване на училищни и университетски първенства. Василев бе категоричен, че е необходима стратегия и реформа за развитие на спортните училища.
"В момента в тези спортни училища и заради наличието на делегирани бюджети от 2007 г., се обучават масово деца, които нямат необходимите качества да бъдат спортисти. Това унищожава спортните училища", коментира той.

По думите му има 25 спортни училища в България, а по времето на комунизма са били 36. Той настоя за единна държавна централизирана система за прием в спортните училища и премахване на делегираните бюджети в спортните училища.

Друга мярка, за която от ИТН настоя, е административно преструктуриране на трите дружества, които стопанисват спортните обекти. "Основният грабеж в Министерство на спорта се извършва през тези три дружества. Управляват се от крайно некомпетентни хора, подчинени пряко на министъра на спорта", отбеляза той.

Василев коментира, че е необходимо да се изготви и стратегия за спорта в ситуации, възпрепятстващи нормалното протичане на тренировъчната и състезателна дейност.

"Ковид кризата показа, че България не е готова с реална възможност, както професионалните, така и аматьорите спортисти да извършват, каквато и да било тренировъчна дейност по време на COVID-19. Без значително увеличение на средствата за спорт в България през следващите четири години, истински спорт не можем да развиваме", каза още Василев и изтъкна, че за спорта като бюджет ще са необходими около 250 млн. лв. и то без никакви инвестиционни разходи, свързани с допълнителна инфракструктура - нов национален стадион. Василев бе категоричен, че въпросните 250 млн. лв. трябва да бъдат постигнати през следващите четири години.

ДБ: Децата и техните родители да получават ваучери за спорт

Децата и техните родители да получават ваучери за спорт и сами да избират клубовете и треньорите, предложиха от "Демократична България". Програмата им за развитие на спорта бе представена от Ивайло Стоименов.

От ДБ са убедени, че е необходима ревизия в дейността на Министерство на младежта и спорта от страна на Сметната палата и Агенцията за финансов надзор. Друг ангажимент, за който те настояха е в рамките на един управленски мандат да бъдат изградени физкултурни салони във всяко училище.

Според Стоименов е необходимо преместване на фокуса от елитния към масов спорт, към развитието на ученическия спорт. От ДБ настояха да бъдат допускани спортните треньори в училищата, както и да бъде популяризиран календара за ученически и спортни надпревари, така че спортните състезания в училище да се превърнат в значимо събитие от ежедневието на всеки ученик.

От формацията настояха и за данъчни облекчения за фирми, които инвестират в спорта, както и за развитие на спорта като средство за интеграция на уязвими групи. ДБ предложиха и изграждане на информационна мрежа за наличната общинска спортна инфраструктура, която да се ползва споделено от детско-юношеските спортни клубове, както и насърчаване на общините да инвестират в спортни съоръжения.

Вихрен Крамолински от ДБ настоя за еднакво финансиране на олимпийци и параолимпийци.

От ДБ поискаха и преразглеждане на методиката за разпределение на средствата за подпомагане на спортните клубове, както и за изграждане на публичен информационен регистър на спортните клубове.

Освен това от ДБ поискаха и финансиране на спортни клубове и федерации от страна на бизнеса, както и за заделяне на минимум един процент от БВП на страната за развитието на спорта.

Ирина Мутафчиева засегна и темата за младежките политики. По думите й именно те са оставени на заден план и са разхвърляни по различни министерства. Тя настоя за координирана младежка политика и приемане на национална стратегия за младежта.

БСП: Спортът е държавна политика с висок приоритет

В коалиционното споразумение да се запише, че спортът е държавна политика с висок приоритет, предложиха от БСП.

Йордан Георгиев отбеляза, че финансирането идва от държавния бюджет, спонсори и фирми, общинските бюджети. Затова социалистите смятат, че поетапно парите от държавата за спорт трябва да стигнат един процент от БВП за целия мандат. Нужни са и данъчни облекчения за спонсорите - юридически и физически лица, а общините да бъдат задължени да заделят около три на сто от бюджета си за спорт.

Колегата му Иван Ченчев обърна внимание, че 68 на сто от българското население не спортува и тази тенденция трябва да бъде променена.

Сред идеите на БСП са клубове с елитен статут да бъдат облекчени откъм наеми, категоризация на спортните федерации, на спортовете, подобряване материалната база на спортните училища (седем у нас).

Проф.Даниела Дашева поиска сериозен професионален анализ на националната спортна система. Според нея трябва да има реформа в управлението на тази система, да се реши дали ще остане само министерство на спорта.

По отношение на финансирането тя смята, че е важно да се намери място на Българския спортен тотализатор. Нужно е, според нея, да се повиши процентът от приходите му, отделян за спорт, който сега е 18%.

"Да се определят приоритетни спортове на база спечелени медали, които да бъдат финансирани по програма "Олимпийска подготовка", добави още Даниела Дашева.

Според БСП е необходимо да се реализират спортни тренировъчни центрове, в момента има един такъв - "Белмекен", за страната ни са достатъчни четири.

"Да се направи регистър на спортната база и визуализирана карта, кадровата политика е много важна, главният проблем е статутът на треньорската професия", подчерта проф. Дашева. Тя обърна внимание на ролята на науката в спорта, както и масовият спорт да бъде делегиран на местно ниво.

По темата "Социална политика"


ПП искат да режат социалните помощи за хора в трудоспособна възраст

Социални помощи не трябва да се дават на хора, които са трудоспособни. "Ако някой може да работи, той трябва да работи, а не да разчита на социални помощи", каза лидерът на "Продължаваме Промяната" Асен Василев на дискусия по тема "Труд и социална политика".

От партията държат на налагането на големи глоби и криминализиране на доплащанията на ръка над официално декларираните заплати. Глобите трябва да се плащат от работодателя, от счетоводителя и от самото лице, за да се изсветлят осигуровките, пенсионните плащания. Друга мярка, която предвиждат, е да се засили съвместните проверки между НАП и ГИТ. 

БСП предложиха удължаване на добавката от 120 лева към пенсиите до края на извънредната епидемична обстановка, а размерът на майчинството през втората година и през 2022 г. да бъде колкото минималната заплата. Размерът на минималната работна заплата за 2022 да бъде 710 лева, искат още социалистите. БСП държи също така да бъде увеличен размерът на минималното обезщетение за безработица.

Те настояваха за конкретни мерки за спешна енергийна целева подкрепа за семействата с ниски доходи - месечна целева субсидия от 200 киловатчаса до края на март, ограничаване на износа на дърва за огрев, диференцирани ставки на ДДС за храни и лекарства.

Сред предложенията им са безплатни детски градини и ясли, помощ в размер на минималната работна заплата за родителите, принудени да останат вкъщи по време на пандемията с децата, 300 лв. еднократна помощ за всички деца от първи до четвърти клас, облекчаване на данъчната и осигурителната тежест за работещи родители чрез въвеждане на 500 лв. необлагаем минимум за всяко дете. Проблемът с бедността да не се решава с осигурителната система, а със социалната, изтъкват още от БСП и отново предлагат закон за пенсионерите.

ИТН: Минималната работна да е 50% от средната работна заплата

Партията предложи да се направи пълен анализ на двата стълба на пенсионната система, като на базата на този анализ да има цялостна пенсионна реформа. Партията на Слави Трифонов предложи и премахване на таксата за вноска във втори стълб и мерки за по-гъвкаво, по-прозрачно и по-доходно управление на средствата в него. Максималният осигурителен доход трябва постепенно да расте и да стане равен най-малкото на три минимални работни заплати, искат още от ИТН. Те държат на електронно управление на социалните услуги и социалните плащания. Партията предлага универсален принцип за подпомагане на семейства с деца. Еднократна помощ за ученици от всички класове и потребителска помощ в размер на 24 минимални заплати за новородени и отглеждани в България деца, разсрочена в период от 7 години, са другите им предложения.

Относно механизма за подкрепа на енергийно уязвимите потребители, официална дефиниция за енергийна бедност, то вижданията им до голяма степен се припокриват с тези на БСП. От партията настояват доходният критерий да следва процент от официалната линия на бедност, а тя ежегодно да следва методиката на Евростат. Да се подобрят условията на труд и заплащането на социалните работниците, като висшистите да получават заплати като учителските, искат още от партията.

Приемане на промени в Закона за личната помощ, които да премахнат ТЕЛК решението като достъп до лична помощ, увеличаване на часовете от 12 на 16, както и на ставката, искат още от ИТН. Създаване на Държавна агенция за хора с увреждания, която да вземе под управление интеграционните отдели за хора с увреждания, настояват от ИТН. Регистърът на хора с увреждания не е обвързан с техните потребности, не се знае кой от какво има нужда. Да се възстанови националният раков регистър, както и регистрите за редки болести.

ДБ настояха за премахване на ТЕЛК-системата и замяната й с международната

"Демократична България" настоява да се дефинира понятието благосъстояние, като се постави концепцията за благосъстояние, включително благосъстояние на детето, в основата на нормативната база. Детските градини да станат национален приоритет.

От партията смятат, че трябва да има регулиране на професиите в социалната сфера - социален работник, клиничен социален работник, психолог, психотерапевт и логопед. Според тях възнагражденията в сферата трябва да са обвързани с резултати. ДБ изведе и проблема със смалената разлика между минималната пенсия и средната, което не насърчава хората да се осигуряват. Системата на ТЕЛК да бъде премахната и да се премине към международната система за оценка на възможностите на хората. Партията предлага и създаването на Пътна карта, която да е въз основа на регистри за всички уязвими групи. От ДБ обърнаха внимание и на огромната администрация и липсата на хора на терен.

По тема "Туризъм"


ДБ: Без концесии на плажове и ски зони, ДДС - 9% в туризма до края на кризата

"Демократична България" предложи спешните мерки в туризма да са осигуряване на енергийни помощи заради цената на тока. Това трябва да се случи пропорционално, според разхода на ток в миналото на всяко предприятие.

Включването на туризма в програма за гарантирано или частично гарантирано кредитиране с цел да се инвестира в алтернативни източници на енергия и подпомагане на дейността на бранша, е друго предложение на ДБ. Предложиха и създаването на застрахователен или друг финансов инструмент за възстановяване на предплатени или надплатени суми към доставчици, както и запазване на нивата на ДДС на 9 на сто до края на кризата заради пандемията.

Другите предложения на политическата формация бяха създаване на гаранционен фонд, който да защитава туристическия бизнес при криза, като той трябва е да е организиран по примера на автомобилния, а не по примера на държавна гаранция.

От ДБ искат да се премахне концепцията плажовете и ски зоните да се отдават на концесионни договори.

БСП: Енергийна компенсация за хотели и ресторанти и специална кредитна линия

БСП предложиха да има енергийна компенсация за хотели и ресторанти заради ръста на цените. Друго предложение бе за временно замразяване на дейността на неработещи туроператори и турагенти за срок от една година. От партията предложиха също и създаване на онлайн визов център. Според тях мярката "60 на 40" трябва да се получава при доказан спад на оборота от 20 процента спрямо 2019 г., а не както сега - 30 - 40 спад на оборота спрямо 2019 г., като съпоставката се определя на средна годишна база. Създаване на специална кредитна линия за хотелиери и ресторантьори от Българската банка за развитие.

От партията искаха да има безплатни бързи тестове по европейска програма за клиенти на хотели и ресторанти, които не притежават зелен сертификат. Настояха и за изплащане до края на годината на средствата по програмата за помощта от 35 евро за турист, пристигнал в България с чартърен полет, като средствата по тази мярка да се заложат в Бюджет 2022.

"Ако тези краткосрочни предложения се въведат, всички в бранша ще бъдат облекчени и ще могат да продължат своята дейност", допълни Емил Хумчев.

ИТН иска нови правила за концесиите и гаранционен фонд за туроператори и турагенти

"Има такъв народ" заложи в политиката си за туризма на обособяването на пет стратегически ресора в рамките на Министерство на туризма: морски и планински туризъм, балнео, уелнес и СПА туризъм, конгресен, културен и друг туризъм. Идеята им е към всеки ресор да има съответната комисия под председателството на министъра на туризма и с участие на експерти от регионални и специализирани браншови организации. Според политическата формация България трябва да се ребрандира като туристическа дестинация спрямо новите технологии и глобалните тенденции и да се утвърди като вдъхновяващ брандинг, допълнен с петте основни видове туризъм. Другото искане бе за справедливо разпределение на средства за маркетинг и реклама, както и за координация между министерството и бизнеса за налагането на бранда на страната. Още приоритети на ИТН в туризма - подобряване имиджа на бранша и квалификация на заетите в него, като например да се стимулира дуалното обучение, както и визовата политика в посока дигитализация на процесите.

ИТН предложиха също да се създаде гаранционен фонд за туроператорска и турагентска дейности, уреждане статута на националните курорти, промяна на концесионното законодателство, като трябва да провежда мониторинг и одит за ефективността и контрол по сключването и изпълнението на концесионните договори в Министерството на туризма. Предложи се и законово регламентиране на настаняването чрез онлайн платформи, за да се изсветлят приходите, както и прозрачно и целево разпределение на туристическия данък за туристически цели, като средствата обратно да се инвестират на територията на общините.

ПП вижда България като дестинация за целогодишен туризъм

"Продължаваме промяната" смята, че България да се превърне в предпочитана дестинация, предлагаща високо качество на продукта и с разнообразни услуги, и то за целогодишен туризъм. Едно от възможните решения е да има комбинирани пакети продукти.

В ПП смятат, че трябва да поевтинеят визите и да станат електронни. За рекламата на туризма от формацията смятат, че трябва да има акценти, а не да се предлага всичко.

"Солеността на Черно море е с тази на сълзите и можете да гледате под водата без да ви люти". Това е едно от посланията, които Кирил Петков, като студент, използвал в своя презентация на туризма на родината си. Това, с което обаче спечелили в конкуренция с други общо 60 дестинации, сред които Карибите, Рио де Жанейро и Патагония, е това, че всичко - и планините, и морето, и културните забележителности могат да се видят за общо 10 дни.

Случката разказа самият Петков по време на преговорите. "Мисля, че това ни е конкурентното предимство, а ние в момента не използваме тази симбиоза. А имаме даже и традиция със 100-те национални туристически обекта, можем да я продължим като една дестинация - сто експириънса", даде пример той. Според него България трябва да "продаде невероятния си ресурс" по най-умния начин.

Формацията подкрепи и нуждата от гаранционен фонд, какъвто предлагат и другите, но подчерта, че той трябва да е за изходящия туризъм.

В първия ден на преговорите бяха обсъдени и набелязани мерки и приоритети за секторите енергетика, икономика, транспорт и правосъдие.

Основни приоритети бяха определени и в секторите здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство, както и в секторите вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура.