Протестът на Централното митническо управление срещу преместването на администрацията в Русе беше планиран за 18.00 часа на 19 юли, но бе отложен заради атентата в Бургас. Те вече депозираха отворено писмо до премиера Бойко Борисов с основните им възражения.

Протестиращите искат дискусия с управляващите за целите, ефекта и финансовите параметри на т.нар. деконцентрация на държавните администрации.
„Дори и да искаме, ние не можем да се включим в тази деконцентрация заради липсата на финансови възможности”, изтъкна Стефан Стефанов като един от основните доводи против местенето на администрацията в Русе и допълни, че се надява на разум и държавническо мислене от страна на управляващите.

Протестното шествие ще започне в 17.30 часа от сградата на Агенция „Митници” и ще приключи пред Министерството на финансите. Протестиращите от агенцията до момента са около 300 души и очакват да бъдат подкрепени от колеги от другите засегнати от реформите държавни администрации.

Експерт от агенцията съобщи по БНР, че около 80% от служителите няма да се преместят от София.
Има достатъчно кадърни хора, така че съм убеден, че ако някои хора решат, че не искат да са митничари, а да са нещо друго, други хора ще дойдат и ще си свършат добре работата”, коментира преди дни министърът на финансите Симеон Дянков.

Нежелание с планираното им преместване във Варна изразиха и от Морска администрация. Оттам смятат, че преместването на изпълнителната им агенция ще доведе до обратния на желания ефект – ще спре работата за продължителен период от време, ще се влоши качеството на дейността и ще се стигне до неефективно изразходване на средства от държавния бюджет.