Почетният строй на 232-та военнослужещи прие президентът и главнокомандуващ на Въоръжените сили на България Росен Плевнелиев.

"Дойдох да засвидетелствам своята признателност към вас - българските войни, завръщащи се от международна мисия в Афганистан", каза в приветствието си президентът Плевнелиев.
"Аз бях при вас в началото на вашата трудна мисия и на място можах да почувствам сложността на ситуацията, да усетя рисковете и заплахите, които ежедневно застрашават вашата сигурност и най-важното - да се убедя във високия ви професионализъм, дисциплина и чувство на отговорност при изпълнение на поставените ви задачи", подчерта президентът.

Той допълни, че високите оценки, които са дадени за тяхната служба от президента на Афганистан и от командващия на международните сили са го накарали да се почувства горд.
"Ние отидохме в Афганистан, за да дадем своя принос в борбата с международния тероризъм. На 18 юли с терористичния удар срещу автобуса с израелски туристи в Бургас тероризмът показа и у нас своята брутална нечовешка същност, допълни Росен Плевнелиев. По думите му това е показало колко правилно е било решението да се участва в международната мисия в Афганистан.

Плевнелиев бе категоричен, че "България няма да забрави този акт и ще открие и накаже виновните и че България е още по-уверена, че борбата с международния тероризъм трябва да се води навсякъде по света, където той има бази и убежища".

"По време на вашата мисия, на Срещата на върха на НАТО в Чикаго, аз, като държавен глава на Република България, подкрепих Декларацията за Афганистан и тя постави цели по процеса на преход и предаване на отговорностите по сигурността на страната на Афганистанските национални сили", допълни Плевнелиев.

В бъдеще, съгласувано с тяхното изпълнение, ние ще трансформираме участието на българските Въоръжени сили в операцията на НАТО, като постепенно редуцираме числеността и състава на контингентите, каза още той.

На церемонията присъстваха още командващия отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, командващият СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев, представители на местната власт и близки на военнослужещите. 26 от военнослужещите бяха отличени с предметни награди за добра служба и отлично изпълнение на служебните си задължения.