На 26 и 27 април започват протести в Русе, а на 25-и ще се състои поход от Свищов до Белене, който комитетът ще подкрепи.
Членовете на комитета настояват за среща с премиера Бойко Борисов, на която да представят аргументите си срещу проекта. Те бяха съобщени днес в отворено писмо до него, предаде БГНЕС.

"Повод за това писмо е нашето твърдо убеждение, че реализацията на проекта АЕЦ "Белене" трябва незабавно да бъде прекратена поради нецелесъобразност. Само това може да ограничи щетите, които ще претърпи България от този проект. Вие помолихте дебатът по тази тема да се прекрати и да не се политизира повече. Това, за съжаление, е невъзможно, защото това е преди всичко политически проект. Огромните финансови средства; щетите, които той ще нанесе на българската енергийна система, липсата на социална и икономическа обосновка, пълната зависимост на България от Русия го превръщат в политически", се казва в писмото, цитирано от "Медиапул".

Икономистът Красен Станчев, който е част от комитета, смята, че България няма да има нужда от централата поне до 2025-та година. Според него заради "Белене" ще бъдат засегнати доходите на над 115 000 души. Това са работещите в "Марица Изток", ТЕЦ-овете Варна, Русе и "Бобовдол" и техните семейства, доставчици и др.
Жертва номер 1 на "Белене", според него, ще бъдат 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Изграждането на системните връзки, които по закон са задължение на НЕК, ще струва 4.2 млрд.евро. Ако се запази договорената цена за АЕЦ "Белене" от 4 млрд. евро и се вземат предвид тези разходи за системни връзки, цената на 1 kw/h ще бъде 8 евроцента. Ако пък се повярва на визията на управителя на "Росатом", че цената на електричеството от АЕЦ "Белене" ще е 6 евроцента на kwh – това ще е цена, равна на сегашна цена на електричество от "Марица-Изток"1, а загубите ще са малко над 8 млрд. евро, коментират противниците на проекта.

Според Станчев има две възможни тълкувания на твърденията, че централата ще генерира 100 млрд, евро доход: ако се генерира чиста печалба – цената на kwh от "Белене" би трябвало да бъде около 30 евроцента – с 33% по-висока от цената на електричество от фотоволтаични централи; ако се има предвид просто доход, цената на kwh би трябвало да бъде 10 евроцента. Цената на сега най-скъпата ТЕЦ "Марица Изток" е равна на предполагаемата най-ниска цена на kwh от "Белене", при която обаче "Белене" работи на загуба.

В писмото на комитета се подчертава, че ако се запази делът от 51 % в бъдещата компания, общият размер на дяловия капитал не може да бъде повече от 1.5 млрд. евро, като всички други разходи и инвестиции се съотнесат към дълга, основно във вид на заемни средства от руската страна. Това ще принуждава българската страна да се съгласява с "допълнителни непредвидени разходи".

В края на проекта е много вероятно НЕК да се окаже "приватизирана" от руска държавна компания, понеже сумата на дълга ще надвишава нетната стойност на текущите активи. НЕК, като страна по договора, ще отговаря с всички свои активи пред "Росатом". Възможно е руската компания да стане 100 % собственик на активите, пишат още от комитета на Борисов.

Преди седмица две социологически агенции обявиха противоречиви изводи от проучвания за подкрепата за нови атомни реактори.