Констатацията на Агенцията за държавна финансова инспекция относно законосъобразността на обществената поръчка за АЕЦ „Белене” е, че има закононарушение и целият доклад е изпратен на прокуратурата. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след извънредното заседание на парламента по искания вот на недоверие към кабинета по темата за АЕЦ „Белене”, цитира го "Фокус".

В обобщението по доклада се казва, че процедурата по ЗОП не е завършена, защото договарянето не е приключило с постигане на окончателни договорености по всички въпроси. И въпреки това е взето решение за избор на изпълнител”, обясни премиерът.
"Реално, без да е приключила процедурата за възлагане на обществена поръчка и без да е договорена формулата за ескалация – елемент, формиращ цената на поръчката, възложителят НЕК ЕАД е възложил на кандидата "Атостройекспорт" да изпълнява дейности - част от обема на поръчката", пише в документа.

Според инспекторите самата процедура за обществена поръчка е съпътствана от доста нарушения.
Тя е с предмет "Избор на изпълнител за инженеринг-доставка-строителство за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене" и бе обявена точно преди изборите през 2005 г.

Както е известно "Атомстройекспорт" бе класиран на първо място с предложена цена от около 4 млрд. евро, която е била малко по-ниска от тази на втория участник "Шкода Алианц". Процедурата обаче приключва през 2006 г. с подписване на споразумение, вместо да се стигне до окончателен договор, каквото е било изискването. Освен това с подписване на Споразумението не е възложено изпълнението на пълния обем от дейности, при условията при които е обявена обществената поръчка, според доклада.

Още преди неговото подписване е имало спор за ескалацията (тоест за увеличаването на цените съобразно инфлацията) - руската страна първоначално предлагала да се ползва индекса на Росстат, но дори след като се съгласила корекцията да става според данните за инфлацията на Евростат (инфлацията в ЕС е по-ниска), не е променила формулата, пише в доклада. Инспекторите обръщат внимание, че законът не допуска, след като АСЕ вече и избрана за изпълнител, да се продължат преговорите с нея.
Още преди да са решени спорните въпроси обаче НЕК възлага дейности на изпълнителя и започва плащания.

Специален интерес е предизвикало едно допълнение към споразумението, сключено през юни 2008 г., което се отнася до разчистването на площадката. Въз основа на него са платени още 101 575 722 евро без ДДС - сума, която попада в стойностния праг за строителство и е трябвало да се обяви обществена поръчка, но такава няма.

Според доклада на консултанта HSBC най-оптимистичната цена за изграждането на АЕЦ "Белене" е 10,35 млрд. евро, обяви енергийният министър Делян Добрев. При тази оптимистична цена, за да да бъде проектът "на нула",
произвежданата електроенергия трябва да бъде 98 долара или 75 евро за мегаватчас, потвърди министърът съобщените от Борисов депутатите числа.
По неофициална информация, цитирана от Добрев, обаче цената на тока от аналогична мощност в Турция е над 120 долара, в същото време в Румъния електроенергията от такава централа е много по-евтина от тази, която ние бихме постигнали с АЕЦ "Белене".


Какво е платено досега?
На база на подписаното Споразумение НЕК ЕАД възлага на ЗАО „Атомстройекспорт” изпълнението на определени части от работите по Окончателния договор за ИДС срещу заплащане на 193 189 000 евро без ДДС. Посочената сума подлежи на ескалация с формула, която не е договорена и ще бъде обект на допълнителни преговори.
За периода 29.11.2006 г. - 31.03.2012 г. по Споразумението са изплатени общо 163 758 619 евро с ДДС, в това число аванс 32 198 212 евро. Неизплатените задължения са за 12 203 751 евро без ДДС, а неусвоеният аванс е в размер на 2 634 786 евро.
Следват още 14 Допълнения и Договорно Споразумение от 18.01.2008 за възлагане на части от определени дейности на „Атомстройекспорт”.
Към 31.03.2012 г. по Споразумението от 29.11.2006 г., както и по всички допълнения към него, са платени общо 383 816 715 евро с ДДС от НЕК ЕАД на Атомстройекспорт, в това число аванс – 131 858 613 евро.
От Атомстройекспорт са фактурирани дейности на обща стойност в размер на 410 363 003 евро без ДДС.
Извън посочените суми в „НЕК”ЕАД са осчетоводени фактури от „Атомстройекспорт” за 21 368 694 евро, за които не са издадени сертификати и лист за одобрение. По тези фактури са извършени единствено удръжки по Спогодбата за избягване на двойното данъчно облагане в размер на 2 136 869 евро. Остатъкът в размер на 19 231 825 евро не е платен.