Милионите, платени за АЕЦ ”Белене” - на прокурор

НЕК е платила стотици милиони на “Атомстройекспорт“ без правно основание, а в един от случаите - и в нарушение на Закона за обществените поръчки. Такава е констатацията на държавните финансови ревизори, проверили споразумението от 2006 г. и платените суми след това.

Обратно в новината

Коментари - Милионите, платени за АЕЦ ”Белене” - на прокурор | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Прегледах доклада на HSBC(частта от него) който е на сайта на МИЕТ и разбрах ИЗМАМАТА която ни пробутват шмекерите от герб. Това което ни пробутват, че е цена на тока е всъщност УСРЕДНЕНА ЦЕНА на ТОКА за 60 години. Вижте формулата в Уикипедия с LCOE). Т.е. това е цената на тока приблизително след 30 години. Това означава, че за да получим сегашната цена на тока от АЕЦ Белене трябва да деиндексираме тази стойност с дадените на страница 19 индекси. На графиката виждаме, че цената на тока след 30 години е около два пъти и половина по-голяма. Така че като разделим 75 на 2.5 и получаваме точно 30 евро/МВч. От доклада липсват резултатите за вътрешна възвращаемост (IRR) и за сегашна стойност на печалбата (NPV), които също са много важни за изводите. Но след като са положителни и няма как да се фалшифицират (подобно на цената на тока) затова са ги скрили.

И 5 атомни централи да построят, приходите от тях ще потънат в частни джобове, както и до сега, а разходите и гаранциите ще бъдат за сметка на данъците и пропуснатите ползи на глажданите.

прокуратура за Боко Тиквата и кабинета му, за ма.го Костофф и Цв. Бориславова за проиграните милиарди от Белене и обслужване на антибългарски и олигархични интереси. Тиквааааа, времето ти изтече!

С тези цени министър Добрев ще избие АЕЦ Белене за 20 години,а централата има живот 60. Пак хвърляне на прах в очите на хората

Сбърках годините.за 10 години ще се изплати,ако цената е 75 евро. така че ако цената е на половина,централата ще се изплати за 20 години

20 години затвор и ще си разплетат езиците мигновено за минали и бъдещи далавери!

България, като е подписала Шенгенското ..споразумение, трябва ли да го изпълнява или след като не е договор......,тра-ла-ла

В единия случай имаш споразумение между политически субекти - държави, а в другия - търговски отношения между АЕС и НЕК, които са търговски субекти. Търговските отношения обикновено се уреждат с договор.

В нормалните страни и с ръкостискане, ама ние подписи си отегляме дето са черно на бяло а ръкостискането въобще няма да го помним...Дано поживеем та да видим "плодовете им" и гърбините ни да могат още да издържат..

Дилетанти са всичките, и тъпите червени, които въздигнаха проекта Белене, само за да гушнат комисионните, и герберите, които спаха 3 години и се чудеха какво да правят. Русия строи в Турция АЕЦ - БЕЗПЛАТНО. Ще го експлоатира 15 години, и след това го оставя за 45 години остатъчна експлоатация на Турция. И сега започват още един такъв проект. ФАСУЛСКА работа. Ама от нея няма как да се точат комисионни :))))

но ти със сигурност си отчайващ глупак!

simeon

Как няма да вдигат толкова врява комуноидите?Милионите комисионн ,рушвети , и какво ли още не ,без да си мръднат пръста, изведнъш да ти секнат си е загуба.А парета трябват за луксозни къщи ( Р. Овч.) за купуване на избори (свидетел съм) въпреки че обвиняват други, и всякакви други далавери.ЗАГУБААААА ГОЛЯМА ЗАГУБА.

Във връзка с предишно изложеното, да ви уведомя, че във "правовата" държава България, дори да злоупотребиш с милиарди, след като е "по непредпазливост", влизаш в затвора само до 5 г.!!! И не само че злоупотребата в "планетарни мащаби" според НК се наказва със затвор до 5г., ами и се амнистираха в аванс МРЪСНИТЕ КОМУНОИДНИ КРАДЦИ от тройната коалиция! Та вече НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ! Това бе една от причините да гласувам за тиквата - тая амнистия, дето си я гласува КОМУНОИДНАТА СГАН. Жалко само, че тиквоча чак миналия месец разбра(поне тогава го показа...) какво направиха КРАДЦИТЕ, как се самоамнистираха! И защо този закон все още не е атакуван пред КС(или е???...)???

ЗАКОН ЗА АМНИСТИЯ В сила от 22.04.2009 г.Обн. ДВ. бр.26 от 7 Април 2009г. . Чл. 1. (1) Амнистират се, като се освобождават от наказателна отговорност и от последиците на осъждането, лицата, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда лишаване от свобода до 5 години. . Законът е приет от 40-то Народно събрание на 26 март 2009 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

АКТИВИСТИТЕ ОТ "ПОЗИТАНО" СА ТРЪГНАЛИ УВЕРЕНО КЪМ БЕЛЕНЕ! АМА НЕ КЪМ ЦЕНТРАЛАТА, НЕЕЕЕ.... КЪМ ЗАТВОРА В БЕЛЕНЕ СА ПОЕЛИ ЗАВАЛИИТЕ. МИ ТО КРАДЕНОТО ВСЕ НЯКОЙ ДЕН СЕ ПЛАЩА...

Време е някой да даде вашето правителство на прокурор, за изхарчените пари по този проект през 3 годишното ви бездействие. Време е да си потърсим инвестираните НАШИ пари в Белене от вашето правителство, което се подигра с целокупния български народ.Откакто сте дошли на власт само събаряте, пардон-направихте 19 километровата стратегическа магистрала София- Перник.

Време е някой да ти даде направление за 4-ти километър.

Вижда се че ефект от престой на 4 км няма.....само излишно харчене на пари..

на прокурор трябва да отиде цялото правителство и всички, които са против Белене. този АЕЦ и 50 милиарда да струва, то трябва да се направи, а заедно с него да се отворят първите 4 реактора на Козлодуй. от продажбата на ток може да печелим адски много пари годишно. съседите ни биха го купували като топъл хляб, защото е евтин. това са пари, които влизат в хазната. с тези пари можем да си оправим здравеопазването и цялата държава. за съжаление това правителство прави интересни движения с език към органи на западните политици. няма кой да мисли за народа и е време народа сам да помисли за себе си.

Намираш 50 милиарда и готово. Няма да има никой против да построиш АЕЦ Белене Май по-скоро искаш народният съд да върнеш ми се струва . . .

Цирка продължава. А народът беден и прост вярва ли вярва...

Бокича е плащал цели три години и сега, какво прави - пее изтъркания рефрен "комунистите" и разбира се малоумната пасмина реве в екстаз след вожда си! Дойде на власт мутрата с едно обещание - да вкара виновните в тази държава в затвора, а какво стана? Казваше на Доган да дойде на една ръка разстояние, а той даже един к*р му удари.

Червената пасмина видя че "нема лабаво", както казваше техният любимец бай Тошо. И сега, когато нещата вече са на масата и се видя ясно какви мпари е потрошила БСП по абсолютно криминален начин, нещата явно отиоват към съд. И от ЕС ще ги научат тия неща. И ще започнат да задават неудобни въпроси. И ще не ще някого ще трябва да вкарат в панделата. Станишко ли, Гоцката ли или Р. Овч. ще видим.

Някой ти е промил мозъка много сериозно, щом не забелязваш фактите. Кои милиони дава Бойко на прокурор, след като в последните 3 години ТОЙ управлява държавата, а плащанията от НЕК минават през неговото одобрение. Съди ли Бойко себе си по тоя начин? Да предположим, че в последните 3 години България не е плащала по Белене, дължим ли тогава много пари на Русия и кой ще ги плати. И това, което в момента се прави, отново е ПР на гол гъз, щото колкото и да се пъне Бойко, не може да осъди комунистите, щото са си приели закон за това. Напротив, той ще краде като невиждал до изборите, щото знае, че тоя закон го лови и него после ;)

БATKO

За кой ли път клоунът ББ си прави медийно прехвърляне на вината за престъплението му - спиране на проекта. За трети път дава на прокурор по медиите АЕЦ Белене, и този пъти също нищо няма да намерят, само губи време на прокурори и следователи и те не могат да се занимават с истинските престъпници. Но рано или късно ББ ще влезе в затвора заради огромните щети които нанесе на България със спирането на проекта. И Тимошенко си мислеше че западняците ще я защитават, но сбърка.

Дуг наш политик, предишен министър председател е по подходящ за аналогия с Тимошенко и името и фамилията му започват с буквата "с", а през името му е руско. Сети ли се бе Батко?

А те пък прокурорите и следователите като са се втурнали в преследване на Престъпници ( не кокошкари), дъх не могат да си поемат! А тази сделчица си е воняща отвсякъде, най-малкото заради плащания по споразумения без реално подписан договор!

БATKO

Ти нима му вярваш на клоуна ББ, че няма договор. А ако нямаше договор, към кскво са подписвани цитираните по горе анекси? Анекса е допулнение към ДОГОВОР и няма как да подпишеш анекс без да има договор. А и тогавв ББ е за затвора, защото по негово време са платени основните договорини суми. Защо ги е плащал, ако няма договор? Тук май копаещият гроб ББ сам падна в него.

Kрайно време е профани да спрат да се изказват по темата! В близките 10 години ше имаме нужда от нови мощности за да запазим сегашния начин на живот. Един еkcперт извьн BG

Кой начин нан живот искаш да запазиш, експерте? Този, който си си осигурил като добре платен експерт ИЗВЪН БГ ли? Защото ние, благодарение на псевдоексперти тук, в България, сме най-бедната страна в ЕС и този начин на живот не е лелеяната ни мечта!

Бедни сте, щото сте избрали тоя клоун да ви управлява, но на никой не му стиска да излезе на шибаните площади и да заяви, че ние не искаме да сме най - дисциплинираната финансово държава, че някой да прави CV с това, а да живеем нормално. Това, което турците не успяха да свършат за 500 години, ние българите ще си го направим сами за доста по - кратко време.

е abroud, но да ти е простено.

не се притеснявайте бай ви Гоце обеща, че ще продължат делаверите по АЕЦ-а стига да има кой да го избере на изборите

АКТИВИ ПО ОСТАТЪЧНА СТОЙНОСТ ЗА 110-120 МИЛИАРДА ДОЛАРА ИЗЧЕЗНАХА ОТ ПАТРИМОНИУМА НА ДЪРЖАВАТА - Т. НИЕ, СПЕЧЕЛИЛИТЕ ГИ, НИЕ, НА КОИТО НЕ СЕ ЗАПЛАЩАШЕ ДОБРЕ ТРУДА ПО ВРЕМЕ НА СОЦ-А, БЯХМЕ ОГРАБЕНИ С ТАЗИ СУМА. КУНЕВА ЗАТВОРИ РЕАКТОРИТЕ НА АЕЦ БЕЛЕНЕ - И НЕ МИ КАЗВАЙТЕ , ЧЕ Е БИЛО ПОД ЧУЖД ДИКТАТ. ЗАТВОРИЛА ГИ Е СРЕЩУ СЪОТВЕТНАТА КОМИСИОННА. ДРУГИ ПЛАЩАЛИ БЕЗ ДА ИМАТ ОСНОВАНИЕ ЗА ТОВА, ТРЕТИ ДЪРЖАТ ПОМИЯРИ ПО УЛИЦИТЕ ЗА ДА НИ ОГЛОЗГАТ.... НО НЯМА ПАРИ ЗА НОРМАЛНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ЯДЕМ 20 ГОДИШНО МЕСО,...ТОВА НЕ Е МОЯТА БЪЛГАРИЯ- ТОВА Е ДЪРЖАВА НА ЗЛОБАРИ, ПРОДАЖНИЦИ, .....

Чакайте сега, по тая логика Бойко не съди ли и себе си? Той е на власт от 3 години, а през това време, уверявам ви, пак е имало плащания по проекта. Защо чака да плати и той стотици милиони, а тогава да го спре, а? А кой ще съди Бойко, ако Русия иска неустойки от още стотици милиони евро?

За поискани неустойки от Русия се съдеше преди, сега се съди за нанесени щети в това число и ПРИСЪДЕНИ неустойки.

Време е по двама да бъдат наденати на кол ! Само тогава грабежът ще приключи. На кол двама и се оправя ситуацията. Искаме възмездие за нашата бедност и нашето отчаяние. Тези хора са виновни за нашето дередже. Време е!

А може ли и затварянето на блоковете от АЕЦ Козлодуй да отиде на прокурор,защото се доказа от експерти,че не са опасни,а решението им за затварянето бе обявено като ПОЛИТИЧЕСКО - сиреч бедността у нас е политическо решение.За умишлени щети към държавата не следва ли прокуратурата да се задейства ?

Нали няма договор,к'ви анекси. Разяснете по -подробно на КГБ например,че пак се е разбеснял.

взелите участие в далаверата "мирен атом" да си платят за разхода. Не е лев не е два. Това са милиард и четиристотин милиона. Деца спират да ходят на училище поради безпаричие, болни спират лечение заради същото, пенсионери предпочитат края пред гаврата заради същото. Някои не се наситиха да мегаломанстват на чужд гръб. Време е за раирани костюми.

БATKO

Клоунът ББ ще влезе в затвора за това че лиши България от 200 милиарда евро - пропуснати ползи от АЕЦ Белене.

И кой ги изчисли тези "печалби" - Р.Овч. И ако той ти е непредубедения "експерт", здраве му кажи!

Досега не бях чувал за такива огромни ползи..Значи има защо да вкарат на топло редица лица от ядреното лоби. Ми то не бе година, не бяха две. Това са десетилетия на бурен растеж на сметките им...

От 20 години се занимавам с подписване на договори и анекси (допълнителни споразумения) към тях, но за първи път чувам, че можеш да подпишеш споразумение, ако и да ти липсва договора;о))

Ето това отдавна трябваше да се каже. Да се изнесе публично и да се види кой ьзащо кога и как. Аз много се съмнявам прокуратурата в този си състав да предприеме нещо срещи БСП и компания - след като главният прокурор е съветник на доносник Гооце няма какво да кйоментираме. Но даже и да предприеме нещо (все пак след по-малко от година ще имаме нов Главен прокурор), съдът, доминиран от БСП и компания за пореден път няма да си свърши работата. Хубаво е че излизат тези данни. Да се знае поне какви са ги вършили в БСП-то. И да стъане ясно защо всъщност те толкова искат Русия да строи АЕЦ Белене. Защото ако се решо все пак АЕЦ Белене да се строи от друга компания много се съмнявам че защитниците на АЕЦ от БСП ще са толкова загрижени за нея. Но щом е за Матушка Русь, БСП и дупе ще дадат.

С идването на пролетта хормоналните разстройства се обострят,нали KGB ?