Двамата са разговаряли в рамките на участието си в 68-та сесия на ООН, съобщиха от Външно министерство.

Вигенин заявил, че между двете страни няма отворени въпроси и отношенията бележат положително развитие.
Той приветствал откриването на канадски визов център в София и подчертал желанието на България да отпадне визовия режим за пътуване на български граждани.

Канадският външен министър Джон Беърд е обяснил, че е предвидена законодателна промяна, която ще позволи отпадането на визовия режим.

През 2011 г. Европейският парламент одобри декларация, с която призовава Канада да отмени визите за българските граждани.

Канада налага визови ограничения и на Румъния и Чехия, а САЩ - на България, Кипър, Румъния и Полша.

Миналата седмица при посещение в САЩ Вигенин получи уверението на американския сенатор Крис Мърфи, че ще лобира за отпадането на визите за българските граждани.

Американската програма за безвизови пътувания предвижда конкретни правила и изисквания, вписани в американското законодателство, тъй че нейното разширяване за тези страни, включително България, изисква решения на американския Конгрес.

Едно от условията за безвизов режим, на което България все още не отговаря, е процентът на отказаните визи да е под 3.
Отказите за българи обаче са около и над 10%.

На 12 септември Европейският парламент подкрепи реципрочни правила, позволяващи на ЕС да налага визи за граждани на държави, които все още ги налагат за европейци. Промяната ще влезе в сила в течение на 24 месеца от публикуването й в Официалния вестник на ЕС.

Говорителят на външното министерство на Канада заяви, че страната взима решенията си на основата на обективни критерии, а не на реципрочност, и намекна, че ЕС трябва да направи същото.
Канада вече вдигна визите за Унгария, Литва, Полша, Словакия и Хърватия.