По-рано Кремъл информира, че руският президент Владимир Путин ще разговаря с Тръмп, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Сред обсъжданите теми може да бъде и борбата срещу тероризма.

"Предполагам, че (Тръмп и Путин) ще обсъдят, в интерес на двете страни, как да се сближат и да работят заедно по въпроси, по които може да намерят общи позиции, включително и по начините да бъде победен радикалният ислямски тероризъм", каза Келиан Конуей, високопоставена съветничка в Белия дом пред американската телевизия Си Би Ес.

През ноември м.г. Путин поздрави по телефона републиканския политик по случай избирането му за президент на САЩ.

Източник в Берлин заяви, че германският канцлер Ангела Меркел ще разговаря с президента на САЩ, въпреки че неин говорител отказа да потвърди официално информацията.

След като Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември, Меркел многозначително му предложи близко сътрудничество, основано на ценностите на демокрацията, свободата и зачитането на закона.

От своя страна новият германски министър на външните работи Зигмар Габриел ще посети САЩ следващата седмица за разговори с представители на администрацията на президента Доналд Тръмп. Ще се срещне с вицепрезидента Майк Пенс и Рекс Тилърсън, номиниран от американския президент за държавен секретар.

Тръмп ще се срещне днес и с британския премиер Тереза Мей, за да обсъдят търговските връзки след Брекзита и да дадат импулс на "специалните отношения" между Съединените щати и Великобритания.