Република България високо оценява поемането от Италианската република на ролята на рамкова държава на многонационалната бойна група на наша територия. За нас това е доказателство за съюзната солидарност и изпълнение на една от трите ключови мисии на Алианса - колективната отбрана. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 24 декември, на работна среща със своя италиански колега Гуидо Крозето, която се проведе в авиобаза Безмер, цитиран в съобщение на Министерството на отбраната.

Министър Стоянов благодари на италианския си колега, че страната му се е нагърбила "с тази сложна роля в сложно време".

От своя страна министър Крозето каза, че България има партньор и съюзник по отношение на реализацията на проектите за модернизация на армията. Най-важният ни контингент е тук в България. Над 800 италиански военнослужещи са разположени на полигон "Ново село" и това показва нашия ангажимент към усилване на Източния фланг на НАТО, отбеляза министър Крозето. Той е на посещение в нашата страна, за да поздрави италианските военнослужещи от състава на многонационалната бойна група по повод Рождество Христово.

Гуидо Крозето подчерта, че полигон "Ново село" предоставя отлични условия и възможности за обучение на италианските военнослужещи.

На работната среща двамата министри отбелязаха съществения принос на многонационалната бойна група както за засилване възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, така и за повишаване на сигурността в Югоизточна Европа.

Министър Стоянов запозна колегата си и с някои от приоритетните проекти за модернизация на Българската армия, сред които проекта за придобиване на нова бойна машина на пехотата, на вторите осем самолета F-16, на нови трикоординатни радари, проекта за развитие на способностите за артилерийска поддръжка и др.

"За нас Италия е важен партньор в Европейския съюз (ЕС) и съюзник в Алианса. И двете организации са ключови за нашата сигурност и отбрана. Независимо от трудностите и предизвикателствата, ние сме ангажирани с изпълнението на поетите ангажименти, фокусирани върху модернизацията и повишаването на оперативната съвместимост на въоръжените ни сили", заяви министър Стоянов.

Обсъдени бяха и други актуални въпроси като важността на Коридор № 8, който ще свърже Адриатическо и Черно море, военната мобилност, индустриалното сътрудничество и сигурността в района на Черно море. Министрите на отбраната на България и Италия изразиха готовност за задълбочаване на двустранното военно-техническо сътрудничество в процеса на изграждане на отбранителни способности. Обсъдени бяха и възможностите за осигуряване на заместващи платформи за българските ВВС, възможностите за придобиване от Италианската република на подводници за Военноморските сили, както и участието в съвместни учения и подготовки. Сред темите на разговора беше и участието в инициативите на НАТО и ЕС за подпомагане на Украйна за противодействие на руската агресия.

Министър Стоянов покани италианския си колега на официално посещение в България.

В срещата участваха заместник-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Димитър Петров. Към италианската делегация на министъра на отбраната Крозето се присъедини и посланикът на Италия в България Н. Пр. Джозефина Дзара.