В местните избори ще участват 59 партии и седем коалиции, съобщи пред журналисти днес Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия.

Регистрацията на партии и коалиции приключи вчера. В законовия срок са подадени заявление от 64 партии и осем коалиции. От тях са регистрирани 59 партии и седем коалиции като е отказана регистрацията на пет партии и една коалиция, защото документите им не съответстват на решенията на ЦИК или пък броя на подкрепящите ги са по-малко от нужните 2500.

На миналите местни избори през 2015 година са участвали 74 формации - 71 партии и три коалиции при подадени документи от 81 партии и три коалиции припомни Андреев.

В ЦИК досега са постъпили три сигнала и девет жалби, съобщи още Андреев.

Сред основните принципни решение на ЦИК е решение 993 за контрол по отпечатването на бюлетините за произвеждане на изборите. Решение 1055 е за броенето на преференциите и процедурата за броене и нанасяне на данните в протоколите. Когато не е отбелязана преференция в бюлетината, тя отива в полза на водача на съответната листа, припомни Андреев.

На 16 септември изтича срокът, в който партии, местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии. На тази дата гражданите на ЕС, които отговорят за активно избирателно право, могат да заявят желанието си да бъдат вписани в избирателните списъци. Тези граждани на ЕС, които вече са вписани в избирателните списъци, не е нужно да подават заявление, освен ако не са се отписвали, посочи Андреев.