Централната избирателна комисия (ЦИК) наложи глоба от 2000 лева на зам.-председателя на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.

Причината е, че в качеството си на кандидат за член на Европейския парламент от ВМРО-БНД е нарушил разпоредби на Изборния кодекс, се казва в решение на комисията.

В него се казва, че според Изборния кодекс се забранява използването на материали, които накърняват добрите нрави, а Джамбазки ги е накърнил, сравнявайки реакцията на българската полиция в случая в Куклен преди време, с брюкселската полиция при овладяване на улични безредици - за отблъскване на терористично нападение с използване на огнестрелно оръжие. 

Става дума за телевизионен репортаж, в който политикът казва, че полицията в Брюксел е застреляла терористи. Това за него е аргумент, че и нашите служители на МВР трябва да могат да ползват своето оръжие, включително при инциденти като напрежението в Куклен от преди няколко месеца. Тогава роми нападнаха с камъни полицейски патрул в града.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски районен съд в седемдневен срок от връчването му.

Вчера ЦИК глоби и лидера на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, също с 2000 лева, заради това, че е извършил нарушение на забраната за използване на националното знаме в агитационни материали по време на кампанията.

В комисията са постъпили възражения - както от Джамбазки, така и от Каракачанов, но и в двата случая административно-наказващият орган намира, че не са налице предпоставки за приемане на случаите за маловажни, неправилни и незаконосъобразни, както твърдят те.