От днес, 2 септември, Централната избирателна комисия /ЦИК/ започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври, съобщава на сайта си комисията.

Приемането на документите ще се извършва всеки ден от 9.00 ч. до 17.00 ч. в сградата на Народното събрание, пл. "Княз Александър Първи" номер 1.

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите е до 17.00 ч. на 11 септември и се извършва по реда на решение на комисията от 23 август 2019 година.

Изборите за общински съветници и за кмет са насрочени за 27 октомври с указ на президента Румен Радев.

Пълните листи на кандидатите за общински съветници и кметове ще бъдат ясни на 25 септември, когато приключва регистрацията на кандидатите в общинските избирателни комисии. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев пред репортера ни Милена Кирова.

Андреев припомни важното за тези избори - а именно елементът уседналост.

Александър Андреев, говорител на ЦИК Активното и пасивното избирателно право в тези избори е свързано с живеенето в страната повече от 6 месеца от датата на изборите. Едно лице да живее в страната означава да има постоянен е и настоящ адрес на територията на Р. България и един от двата да е на територията на населеното място, където той ще гласува или където се е кандидатирал. А по отношение на гражданите на държави членки на ЕС, които също в тези избори биха могли да гласуват, това означава да имат постоянно или продължително пребиваване на територията на страната - 6 месеца преди датата на изборите - т.е. към 26 април 2019 г.