По повод 20-ата годишнина от членството на България в НАТО политиците направиха равносметка какво значение има Алиансът за страната ни и какви са съвместните усилия до този момент.

Президентът Румен Радев и премиерът в оставка Николай Денков определиха НАТО като пространство на демокрация, свобода и мир. Вицепремиерът в оставка Мария Габриел заяви, че е стимул за утвърждаване на демократичните ценности, за социално-икономически напредък.

Председателят на ДПС Делян Пеевски обясни, че с членството си в НАТО България се е превърнала в "сигурен партньор на международната сцена", а с декларация от парламентарната трибуна отбеляза, че "двадесетата годишнина от членството на България в НАТО е наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи"

Радев: Присъединяването ни към НАТО е и присъединяване към пространство на споделените демократични ценности

Присъединяването ни към този най-мощен военен съюз на нашето съвремие - НАТО, е всъщност и присъединяване към едно пространство на споделените демократични ценности, на свобода и мир, на зачитане на човешките права и на върховенството на закона. Това каза президентът Румен Радев на националната конференция на тема "20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно", предава БТА.

Форумът е под егидата на правителството в оставка. Организатор е Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерството на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност.

Президентът посочи, че са положени върховни усилия на поколения държавници, политици, дипломати, военни и общественици за членството на страната в НАТО.

"Тези, които бяхме в оперативната страна на всички процеси, много бързо разбрахме, че процесът на пълноценна интеграция ще бъде изключително труден и продължителен. Ние не покривахме редица изключително важни критерии и стандарти, въпреки че бяхме приети" коментира Румен Радев. Фазата по политическата интеграция приключи сравнително бързо, благодарение на отличната работа на нашите политици и дипломати, но фазата по военно-политическата интеграция изисква много усилия, ресурси и все още ги изисква в още по-голяма степен, добави президентът.

Снимка: БТА

Всички държави членки са длъжни да обединяват потенциал, усилия и ресурси, за да може да развиват военна наука, високи технологии, космос и изкуствен интелект, заяви той. По думите му без тези неща съвременните операции са невъзможни.

Държавният глава посочи, че при започването на войната в Украйна проектите за модернизация на българските Въоръжени сили най-сетне са се задвижили с приемливо темпо. Трябва да направим всичко възможно да впрегнем дипломатически усилия, за да има прекратяване на огъня, възобновяване на диалога и търсене на мир, съобразно принципите на ООН и на международното право, каза президентът по отношение на войната в Украйна.

В тази връзка Радев прочете и чл. 1 от Северноатлантическия договор, който гласи, че "Страните по Договора се задължават в съответствие с Устава на Организацията на обединените нации да уреждат всеки международен спор, в който могат да се окажат въвлечени, с мирни средства и по начин, който да не застрашава международния мир, сигурност и справедливост, и да се въздържат в международните си отношения от заплаха със сила или употреба на сила по какъвто и да е начин, несъвместим с целите на Организацията на обединените нации."

Заради това аз не приемам изказвания на някои лидери, че е време да изпратим войски в Украйна, макар и на двустранна основа. Длъжни сме да помагаме на Украйна, но сме длъжни и да не допускаме опасна ескалация и въвличането на всички нас в конфликта, което означава глобален сблъсък с непредвидими последствия за човечеството, каза президентът.

Членството на НАТО в днешни дни е преди всичко отговорност към нашата собствена сигурност и на съюзниците ни, а това означава изграждане на адекватни и съвременни отбранителни способности, каза още Румен Радев.

Денков: НАТО е разширяване на демокрацията, на мира и сигурността

Разширяването на НАТО е по същество разширяване на демокрацията, на мира и сигурността. Това каза премиерът в оставка акад. Николай Денков, който също присъства на конференцията.

Той отбеляза, че днес Алиансът е гарант за сигурността над 1 млрд. граждани. НАТО показа, че може да се адаптира успешно към предизвикателствата пред сигурността, каза Денков. Съюзната сила е най-мощното послание за потенциалните агресори. Обединението ни прави по-защитени и по-сигурни, добави Денков.

Врагът на Владимир Путин не е военната мощ на Запада и на НАТО, защото доктрината на Алианса е възпираща и отбранителна, коментира Денков. Той заяви, че режимът в Москва се бори срещу демокрацията и утвърждаването на нейните ценности.

Днес Путин води война не срещу въображаеми натовски армии, режимът в Москва търси победа срещу демокрацията чрез насилие, всяване на страх, разделение, енергиен натиск и корупция. Днес Путин води война срещу демокрацията в Европа и в света, каза още Денков, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

По думите му това, че "днес Кремъл води агресивна хибридна война срещу България, е пряко доказателство, че в страната ни е победила демокрацията и основна роля за това има присъединяването на България към НАТО и ЕС".

Няма как да имаме икономическа, социална, енергийна , здравна и управленска устойчивост и стабилност без необходимите гаранции за съхранение на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на България. А всичко това получихме благодарение на приемането ни в НАТО, каза още Денков.

Той посочи, че вече две години има съюзни сили на наша територия и подчерта, че това присъствие ще се разширява. По думите му това изпраща ясен сигнал, че страната ни е защитена и обезсилва всеки потенциален агресор.

Мария Габриел: НАТО е стимул за утвърждаване на демократичните ценности

НАТО за България не е само стратегическа и външнополитическа цел, а стимул за утвърждаване на демократичните ценности, за социално-икономически напредък, каза на конференцията и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Точно преди 20 години седем държави от Централна и Източна Европа направихме своя суверенен избор - да се присъединим към съюз на държави, които защитават свободата, посочи Габриел.

Тя добави, че за тези 20 години България е положила значителни усилия за евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани.

Снимка: БТА

Габриел подчерта още, че бъдещето на Украйна е в НАТО, а страната ни ще продължи да ѝ оказва подкрепа

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Днес се навършват 20 години от присъединяването на България към НАТО. Двадесет години, в които България се утвърди като високоценен, надежден и сигурен партньор на международната сцена. Това написа председателят на парламентарната група (ПГ) на "Движението за права и свободи" (ДПС) и съпредседател на партията Делян Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на ДПС.

Приносът на "Движението за права и свободи" за постигането на тази стратегическа цел за България е огромен, добави той, цитиран от БТА.

ДПС от самото начало отстоява евроатлантическите ценности, повярва, че пътят за развитие на страната ни минава през НАТО и Европейския съюз и наложи този цивилизационен избор. Като основни защитници на правата и свободите и на мира, ние сме твърдо убедени, че атлантическите ценности нямат алтернатива, пише в позицията си Пеевски.

Според него тези ценности са се превърнали в основен стълб в международните геополитически отношения. Във времена на война и тежки предизвикателства е необходимо всяка една от страните членки на Алианса да работи за единство и солидарност, в името на колективната сигурност и опазването на живота и здравето на хората, подчерта още Пеевски.

Митев: Годишнината от членството на България в НАТО е наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи

Двадесетата годишнина от членството на България в НАТО е наследство на свободата, спечелена с труд и тежки реформи. Тя е доказателство за трайната сила на колективната сигурност и архитектура на сигурност, основана на правила. Това посочи в декларация от името на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Даниел Митов по повод днешната дата, на която преди две десетилетия България получи статут на пълноправен член на Северноатлантическия пакт, предава БТА.

Застанали пред несигурностите на бъдещето, България и нашите съюзници сме обединени в своята решимост да изградим свят, в който границите не могат да бъдат променяни със сила, а суверенните народи могат свободно да избират своето бъдеще, добави Митов.

В декларацията си той цитира и думи от встъпителната реч на американския президент Джон Ф. Кенеди, в които се казва: "Нека всеки знае, дали ни желае добро или зло, че ще платим всяка цена, ще понесем всяко бреме, ще посрещнем всяка трудност, ще подкрепим всеки приятел, ще се противопоставим на всеки враг, за да гарантираме оцеляването и успеха на свободата".

До голяма степен България и страните от Източна Европа към онзи момент дадоха причина за съществуването на НАТО, нова енергия на Алианса да преформатира целите си и да префокусира усилията си, посочи Даниел Митов. Защото, обясни той, от формална гледна точка процесите през 90-те години може да са изглеждали като разширение на НАТО, но всъщност бяха бягство на източноевропейците от руската сфера на влияние в посока на свободните и демократични общества. Беше изход - в библейския смисъл - на народите от Източна Европа в посока гаранции, че когато руският реваншизъм и имперски апетит се възродят, то тези народи ще имат гаранция за сигурността си под чадъра на колективната отбрана на най-мощния отбранителен съюз в човешката история.

Събитията през последните години, особено след пълномащабната агресия на Русия срещу Украйна, са доказателство за правилността на източноевропейската упоритост да преследва членство в НАТО. Трябва да отдадем и дължимото на онези западни лидери, които видяха бъдещото разширение на НАТО като възможност за заличаване на старите разделителни линии, подчерта депутатът. И добави, че агресията на Кремъл е засилила основанията не просто за съществуването на НАТО, но е довела и до нова, свежа вълна на разширяването му - Швеция и Финландия.

Безценно е стратегическото положение на България в Черноморския регион, което ни прави жизнено важна част от механизма на регионалната сигурност, изтъкна Даниел Митов. "Сътрудничеството с Гърция и Румъния трябва да развие инфраструктура, която да гарантира и засили общата ни сигурност. Нашата привързаност към политическото измерение на НАТО е по-важна от всякога. Живеем във времена, когато ясно трябва да различаваме кое е правилно и кое не", се казва още в декларацията на ГЕРБ-СДС.