Контингент с около 100 български военнослужещи заминава за участие в стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). Маневрена рота в състава на регионалното командване "Запад" бе изпратена с тържествена церемония в Ямбол, предава БТА.

На нея присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Снимка: БТА

Контингентът е основно от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, както и личен състав от Съвместното командване на силите. Заместник-началникът отбраната връчи на военнослужещите сертификата им за участие в мисията и икона на Св. Георги Победноносец. Икона получиха и от заместник-кмета на Ямбол Васил Александров. Молебен за здраве и благоденствие отслужи отец Стоян.

Снимка: БТА

Мисията ще продължи шест месеца, каза пред журналисти заместник-началникът на отбраната.

Вижте всички снимки ТУК>>>

"Опасност винаги има, но там опасността е ниска. Това са превантивни действия на НАТО, за да не се допусне разрастване на напрежението. Там е доста нестабилно и една малка искра може да запали сериозен пожар. Личният състав е добре подготвен, тъй като те знаят точно какви задачи ще изпълняват в района на мисията. Аз съм сигурен, че за пореден път ние ще докажем, че сме надежден и добре подготвен партньор", заяви генерал-лейтенант Михаил Попов.

Снимка: БТА

Помощник-национален командир на контингента е майор Светлин Симеонов от управлението на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, а командир на ротата за охрана е старши лейтенант Слави Славчев от 38-ми механизиран батальон на бригадата.

Снимка: БТА

Контингентът е завършил подготовката си в 42-ри механизиран батальон в Ямбол и е сертифициран от комисия от Съвместното командване на силите след проведеното учение на полигон "Победа".