Кандидатурата на Начева за директор на НЗОК бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ, но лансирана преди две седмици от финансовия министър Симеон Дянков.

По време на дискусията Ангел Найденов от Коалиция за България заяви, че проекторешението е било внесено вчера в 17 часа, а днес изборът е първа точка в дневния ред, предаде БТА. Добре беше да се изчака поне 24 часа, смята той. Найденов отбеляза, че изборът става в момент, в който се извършва реформа и се прави преструктуриране на здравните заведения, което, според него, се изражда в закриване на болници. Депутатът от левицата смята, че е трябвало кандидатът да бъде изслушан в ресорната комисия, за да се разбере каква политика ще провежда. Вие изпразвате от съдържание избора, с този проект ни казвате, че няма никакво значение каква е кандидатурата и каква политика ще реализира, а от значение е фактът, че е предложение на най-голямата парламентарна група, коментира Найденов.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева каза, че левицата се е отказала да участва в председателския съвет и явно затова представителите й не са информирани, че още миналата сряда с парламентарните групи е говорено директор на касата да бъде избран тази седмица, защото срокът изтича на 18 февруари. Тогава беше заявено на представителите на всички парламентарни групи, че те могат да правят предложения за директор на НЗОК, аз изчаках тези проекторешения до 12 часа вчера, посочи Цачева.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ заяви, че за първи път за директор на касата се предлага не политическа фигура, а експерт. За първи път и всяка политическа партия има право да издигне кандидат, досега това не се е случвало, отбеляза Иванов. Когато всяка стотинка в здравеопазването е важна, поставяме финансист да управлява касата, за да можем да държим точната сметка къде отиват парите за нашето здраве, мотивира кандидатурата Иванов. Той призова опозицията да забрави тесните политически пристрастия.

ДПС ще се въздържи при гласуването на кандидатурата, обяви заместник-председателят на движението Лютви Местан. Според него този акт казва две неща - ДПС не е съгласно с променената философия на закона директорът да се избира от парламента, но същевременно не е против кандидатурата на Жени Начева. Той посочи, че НЗОК е замислена като недържавен орган и решението директорът да се избира от парламента е отстъпление от идеята, заложена в основния закон за изграждане на НЗОК. ДПС се опасява, че изборът на директор от Народното събрание предполага известно политизиране на управлението на обществена организация като касата, допълни колегата му Хасан Адемов. Професионалните качества на Жени Начева са известни, но огромното притеснение е, че в един момент може да стане жертва на политически натиск, посочи той.

По време на дискусията от Коалиция за България няколко пъти поискаха почивка, за да се срещнат представителите на парламентарните групи с кандидата за директор на касата. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева  обаче не разреши да се прекъсне заседанието на парламента, тъй като според нея не е отправено легитимно. Така се премина директно към гласуване.