„Познавам г-н Божков още от времето, когато беше ръководител на Агенцията по приватизация и въпреки, че за никой не може да се каже, че е намерил идеалните решения, той беше активен и търсещ ум, винаги със свежо отношение и любопитство към нещата. Винаги съм имал много високо мнение за него”, добави Трайков, цитиран от "Фокус".
"Александър Божков гордо може да бъде наречен един от строителите на съвременна България. Той беше един от най-мъдрите хора, които познавам. Мисля, че има много какво да научим от това, което той е писал и правил през живота си”, заяви пък министърът на отбраната Николай Младенов.
„Божков не беше човек, който вдига шум около себе си или си приписва успехи. Сашо обра негативите на онова, което направи. Дано отиде на място, където има по-малко злоба, завист и повече истински приятели”, каза на свой ред бившият президент Петър Стоянов.
„Сашо беше много умен и добър човек. Той беше толкова за България, колкото малцина могат да преценят. Последният ми спомен от него е когато ми съобщи, че е болен. Съобщи ми го на висок глас в един магазин и го каза така сякаш нищо не се е случило”, спомни си екскметът на София Стефан Софиянски, с когото Божков беше заедно в служебното правителство.
"Александър Божков беше много умен човек. Той беше един от хората, които донесоха демокрацията в България. В България джазът ще бъде запомнен и заради Сашо. Едно от нещата, които той правеше много хубаво, беше музикалното му предаване. Той е един от хората, които ще помним, че са донесли промяната в България”, каза лидерът на СДС Мартин Димитров.
Съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски каза няколко думи за своя колега пред ковчега. Според него недоверието към Божков и несправедливите обвинения, които той е успял да опровергае едва в последните месеци, са ускорили неговата кончина, предаде БГНЕС.
На поклонението пред тленните останки на бившия вицепремиер присъстваха още Иван Костов, Надежда Михайлова, Евгений Бакърджиев, Венцислав Върбанов, Йордан Соколов, Владимир Каролев и много други политици и общественици.

Вижте още снимки