Жена от Момино село пропадна в двуметров изкоп за водопровод, сигнализираха местни жители, предаде marica.bg.

По думите им вече трета седмица част от улиците в Момино село са непроходими поради подмяна на водопроводната мрежа за питейна вода. Изкопите са с дълбочина около 2 метра и са оставени ей така, без всякакво обезопасяване, твърдят хората.

49-годишната Стефка Гарфалска се прибирала към дома си малко след 19 часа. Уличното осветление не работило и в тъмното не видяла, че улицата пред къщата й е разкопана. Когато стъпила на тротоара, пропаднала в изкоп, пълен с вода.

"Тротоар няма. Не знаех, че е разкопано. Беше много тъмно и просто се озовах в пропастта долу. Няма светлини. Просто в първия момент аз бях много стресирана", каза пострадалата Стефка Гарфалска.

Жената започнала да вика за помощ. Случайно я чула нейна съседка и се притекла на помощ. Жената започнала да осветява пропастта с мобилния си телефон и да дърпа затъналата в калта Стефка, но не успяла да я измъкне.

Започнала да тропа от врата на врата и да търси помощ от съседи, притекъл се един от работниците към кметството Никола Шопов, но и той не успял да извади жената от пропастта. Наложило се съпругът й Стоян да дойде с кола да освети ямата, да извади жената. Спасяването й продължило близо час.

Жената е откарана в болница в Пловдив с травми по бедрата, изкълчен глезен и с ужасяващ стрес от падането.

Местните жители казват, че уличните лампи не са светели в района на изкопите и е било ужасна тъмница. Не е имало нито светлинна сигнализация, нито ограждения.

"Това е пълно безобразие! Не знам в кой век живеем, но да са разкопани така улиците-два метра, да не се обезопасени, да няма светлина или пък сега виждам, че са опътанил някаква лента, това е един ужас. Тук всеки ден ще започнат да падат възрастни хора, като не знам какво", коментира братът на пострадалата Николай Чапански пред NOVA.

Подмяната на водопроводната мрежа се извършва с евросредства и струва 1,8 млн. лева. От строителната фирма, която извършва подмяната на водопровода твърдят, че обектът е бил обезапасен. Но лентите и знаците, които поставяли, често липсвали.

"Имаше кражба на ленти на един участък от пътя. Има откраднати тръби, които са за спирателните кранове. Ние не можем да сложим човек, който да пази. Имаме кражба на значите, ще погжледнем и щке разберем. Аз от хора съм разбрал. Нито я познавам жената, нито нищо . бих се извинил", каза инж. Стефан Илиев - технически ръководител на строителната фирма.

Кметът на селото призова хората да бъдат изключително внимателни, когато излизат пред разкопаните си домове.

"Контролирам ги да не разкопават така безразборно", заяви кметът на Момино село Никола Стоянов.

Пострадалата жена обмисля да съди фирмата. Жителите на селото настояват пред държавните органи и община Раковски за повече контрол при изпълнението на строително-ремонтните работи.