От началото на изборния ден в Общинската избирателна комисия /ОИК/ - Пловдив са постъпили официално три сигнала, каза на пресконференция председателят на ОИК Дарина Тодорова. Двата са еднотипни и са за надраскани с мастило пръсти на членове на СИК, с които, според подаващите сигнала, се бележат бюлетините, а другият сигнал е за "масово недаване на третия вид бюлетина".

Комисия от ОИК, състояща се от трима души, представители на различни партии и коалиции, са проверили всеки един от сигналите на място, обясни Тодорова. Проверката не е констатирала "надраскани пръсти" и няма белязани бюлетини. Не отговаря на истината и сигнала за неддаване на всички бюлетини, твърди Дарина Тодорова. Тя уточни, че комисиите са инструктирани да уведомят избирателя за правото му на избор и пред него се откъсват трите бюлетини.

По-рано един от кандидата за районен кмет качи видео, на което се вижда как една от жените в секция има черти от химикал на палеца. Това се случва в 28-а секция в ОУ "Драган Манчов", подобен сигнал имало и за 29 секция в същото училище. Той е поискал и другите членове на секционната избирателна комисия да покажат ръцете си, след което се е обадил на 112 и е подал сигнал до ОИК.

Председателят на ОИК Дарина Тодорова каза още, че е отстранен проблемът в Старческия дом "Св. Василий" в Пловдив, където част от домуващите не са може ли да гласуват в дома, тъй като и постоянният им и настоящ адрес са в Пловдив. Чрез общината обаче е бил осигурен транспорт, който е извозил хората до съответните секции, каза още Тодорова.

Избирателната активност в Пловдивска област към 12.30 часа е 21,46 процента или своето право на глас са упражнили 122 483 избиратели, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Пловдив.

БТА

В Пловдив-град са гласували 49 051 гласоподаватели, 17,10 процента, като това е най-слабата избирателна активност в областта. Най-активни са в район "Централен" 20,60 %, втори са район "Западен", на последно място по активност са живеещите в район "Източен" на Пловдив. Там право на глас са упражнили едва 14,85 %.

Най-висока е избирателната активност в Пловдивска област в община Лъки - 39,48 на сто, или своя вот са пуснали 976 от общо 2 472-ма гласоподаватели. Висока е активността на избирателите и в община Брезово - 36,23 процента /1934 гласували/ и в Куклен - 34,64 /1953 гласували жители/.

Снимки от предизборния вижте тук.