Новият кмет на Пловдив ще бъде определен с балотаж. На него ще се явят кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров и голямата изненада - Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив", която изпреварва Славчо Атанасов от ВМРО и НФСБ. Това сочат първите резултати от екзитполовете на социологическите агенции към 19 часа. 

Според данни на "Галъп Интернешънъл" Здравко Димитров печели 34.7% от гласовете, на второ място е Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" с 19.7%, следвана от кандидата на патриотите Славчо Атанасов, който събира 15.2%. На четвърта позиция е кандидатът на БСП Николай Радев, за когото са гласували 7.9% от избирателите, пети е кандидатът на ДБ Атанас Костов, получил доверие от 6.2% от гласувалите пловдивчани. Следват ги Георги Колев от ЗС "Ал. Стамболийски" с 5.6%, избраникът на "Кауза Пловдив" Николай Бухалов с 3.9% и кандидатът на ДПС Милен Иванов с 2.2%.

В екзит пола на "Тренд" в Пловдив към 18 часа Здравко Димитров от има 34,8% от вота, втората позиция отново е за Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" със 17,2, Славчо Атанасов, кандидат на НФСБ, ВМРО остава трети с 14,5%. Николай Радев (БСП) има 7,6%, а Атанас Костов (ДБ) - 6,4%.

Екзит полът на "Алфа рисърч" отчита 33.5% на Здравко Димитров от ГЕРБ, Дани Каназирева е на второ място с 20.8%, а Славчо Атанасов е на трета позиция с 15%.

Пред bTV Дани Каназирева коментира, че резултатите не са изненада за нея.

"Мога да меря сили със Здравко Димитров от ГЕРБ, вярвам в града си, обичам града си, не се знае още нищо, нека да не се радваме предварително, не се знае дали съм втора или отново ще мина трета след преброяването на бюлетините. Аз вече съм моралният победител, показах на големи партии как без пари, без нито един купен глас се печели и се стига много напред". Тя каза, че все още не смее да се радва, защото предстои броенето на бюлетините, а там, по думите й, се случват неприятните изненади. "Съюзът Пловдив и аз бяхме трети с малка разлика още миналия път. Аз познавам града си, знам пулса на Пловдив, познавам хората. Знаех, че ако има честни избори, ще бъда на балотаж. Ако останат такива и се запазят в секциите, сега при броенето... Нагледах се срещу нас и срещу себе си на огромна медийна пропаганда и огромни манипулации. Хората, които искат служебно да спечелят, плащайки си на социолози и на медии, слава Богу дано не успеят. Наистина вярвам в града си. Пловдив е различен град, от Пловдив са започвали най-важните процеси в историята на България, Пловдив е интелигентен град и мислещ град. Това ще е чудо, това ще означава лъч светлина в България, не в Пловдив само", коментира кандидатката за кмет на града под тепетата.

Това са само екзитполове, и нищо повече. Преди 4 години, когато загубих от Иван Тотев, екзитполовете даваха 12% преднина за него, в крайна сметка резултатите бяха 0.004% повече гласове за Тотев. Това коментира пред БНТ кандидатът за кмет на Пловдив Славчо Атанасов. 

По думите му резултатите на социолозите за Пловдив не се получават. За мене гласуват хора от най-различни съсловия. Моят вот е мажоритарен, доказано. За мене гласуват както леви, така и десни, както и хора, които не се интересуват от политика, коментира Славчо Атанасов. 

 

Резултати за общински съветници са:

  • ГЕРБ 30,9
  • Съюз за Пловдив 17,3
  • НФСБ/ ВМРО 9,9
  • БСП 8,4
  • Кауза Пловдив 7,6
  • ДБ 7,1
  • ЗС Ал. Стамболийски 5,3
  • ДПС 2,1
  • други (общо) 11,4

Изборният ден в Пловдив приключи с 39,57 процента избирателна активност или гласували 113 515 жители от имащите право на глас, съобщи пред медиите Дарина Тодорова, председател Общинската избирателна комисия. Най-активни са били жителите на район "Централен", от които до урните са отишли 44,41 процента или 27 191 души. Най-слаба активност е отчетена в район "Източен", където конституционните си права са упражнили 14 790 избиратели /33,43 процента/.

Останалите четири района са между 38,41 на сто и 40,37 процента.

ОИК-Пловдив следобед се е произнесла по 10 незначителни сигнала. Първи в ОИК-Пловдив пристигнаха изборните книжа от четирите подвижни избирателни секции, както и от затвора.