Стотици арменци от цялата страна поискаха в Пловдив оставката на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква в България, предаде БНР. Те се страхуват, че църквите им ще останат без свещеници в 11 от общо 13 техни енории след приети промени, наложени от малка група арменци от съвета. Визите на свещениците не са подновени, предупредиха протестиращите.

Те приеха декларация с шест точки, в които настояват за спешно решаване на проблемите, възникнали от година с приемането на устав, наложен от Антраник Шакариян от Варна, който е председател на съвета. Той се подкрепя само от седем представители на арменците от София, Шумен, Силистра и др.

В Пловдив дойде от Румъния епископ Татев Агопян, архиерейският наместник за Румъния и България на Арменската православна църква. Той заяви, че след многобройния протест на общността очаква съветът на подаде оставка и проблемите да бъдат решени в кратки срокове. Ние имаме епархии в 126 страни по света, но такъв прецедент никъде не се е случвал, каза епископ Агопян. По думите му група арменци не приемат основните ръководни органи на църквата, и ако това течение продължи ще доведе до крах на арменската църква в България.

След приетия нов устав без свещеници може да останат Бургас и Варна, като отците нямат подновени визи. Отец Храч от Пловдив и свещеникът от Русе също са солидарни с колегите си и са подали оставки пред архиерея.

В декларацията арменците изтъкват: Нарушена е Конституцията на Република България, а също и законите, както и европейските ценности за демокрация. Погазват се каноните на Арменската църква, както и се създват системно заблуждаване на енориашите и психоза. Ние сме срещу създадената ситуация на непреодолима конфронтация с Арменската църква, както и срещу негативни внушения срещу Негово светейшество католикоса на всички арменци Карекин II, пишат присъстващите на протеста.

Мариям Гарабедян от Пловдив каза, че най-спешно трябва да се реши оставането в нашата страна на отец Бохос от Бургас, защото визата му изтича в края на октомври. Всички присъстващи участват в подписка, която ще изпратят до ръководните органи на тяхна църква и на Дирекцията по Вероизповеданията в България.

Към края на събранието бяха събрали 800 подписа, съобщиха организаторите. От предишната подписка в Пловдив, която беше само за промяна на устава бяха събрани 2000 подписа.

 В България след последното преброяване живеят над 6000 арменци, а само в Пловдив те са над 1700 души.