Скандалният бизнесмен Атанас Червенков - Райфъла, излиза на свобода, след като прекара в ареста близо 5 години. Днес Апелативният съд в Пловдив промени наложената му мярка "задържане под стража" и постанови пускането му под гаранция от 20 000 лева, заради влошеното му здравословно състояние, предаде "Марица".

Висшите магистрати счетоха, че тъй като делото е обявено за решаване, подсъдимият няма да може да въздейства върху свидетелите и вещите лица.

На 25 октомври 2019 г. емблематичното дело срещу бандата на Райфъла завърши с ефективни присъди. Съставът на окръжния съд с председател Екатерина Роглекова тогава определи 13 години затвор при първоначален строг режим за Червенков.

Той беше признат за виновен по всички повдигнати от прокуратурата обвинения: поръчка на опита за убийство на неговия конкурент и собственик на медицински център Аргир Гяуров, както и на няколко палежа на автомобили, сред които и возила на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов. Съдебния състав даде на Червенков общо най-тежко наказание в размер на 13 години "лишаване от свобода".

С подобна присъда се сдоби и другия основен играч в бандата - Веселин Загорски. Той също беше признат за виновен по всичките обвинения и получи 12 години затвор, които също ще трябва да излежи при първоначален строг режим в пловдивския зандан. Съдът го определи като подбудител и помагач в опита за убийство на Аргир Гяуров, за което получи 10 години, а за палежите на автомобили - 9. Общото наказание за Загорски е 12 години.

Двамата извършители на покушението и палежите Симеон Генов и Бисер Романов получиха съответно 5 години и 5 години и 8 месеца лишаване от свобода, а Васил Василев беше осъден на 4 години и 6 месеца, като помагач, тъй като е улеснил другите да извършат опита за убийство.

Стефан Гичев, който е приел боеприпаси от Райфъла, се отърва с една година условна присъда с тригодишен изпитателен срок.

Бандата на Райфъла беше осъдена и да плати 50 000 лева обезщетение на пострадалия Аргир Гяуров.

Неколкократните обжалвания на присъдите и опитите на Червенков да излезе от ареста с промяна на мярката за задържане досега удряха на камък, въпреки твърденията на бизнесмена, че е много болен.

Сега обаче той е внесъл гаранцията си и до часове ще излезе от ареста.