През януари Пловдивският окръжен съд призна Райфъла за виновен в опит за предумишлено убийство и палежи. През февруари 2014 г. пловдивският бизнесмен и четиримата му съучастници направили опит умишлено да убият д-р Аргир Гяуров, собственик на медицински център "Хипоталамус". Гяуров бе наръган 9 пъти с нож пред дома си, но оцеля. 

Освен това Райфъла и другите подсъдими са обвинени и за извършване на множество умишлени палежи на автомобили през периода от януари 2014 г. до януари 2015 г., сред които и колите на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов. 

Апелативните магистрати обаче прецениха, че по делото са допуснати съществени процесуални нарушения, които не могат да бъдат коригирани от настоящата инстанция. В мотивите към присъдата е допуснато противоречие относно формите на вина на подсъдимите при извършване на деянията, в които са обвинени.

Първоначално е прието, че всички съучастници във веригата от подбудителя към извършителя са действали с евентуален умисъл, а обвинението е за извършен опит за убийство, което може да бъде осъществено само при наличието на пряк умисъл. Едва когато разглежда в детайли съучастническата дейност на всеки от подсъдимите, съдът приема, че деянията са извършени при пряк умисъл, каквато теза е развита от прокуратурата още с внесения обвинителен акт.

По идентичен начин съдът е подходил и при обосноваването на вината на подсъдимите по повод обвиненията за извършените палежи на автомобили. Противоречието в мотивите не дава възможност да се установи точната роля на всеки един от тях и по този начин са накърнени правата на всички страни в процеса.

Апелативният съд е констатирал, че в хода на съдебното заседание първоинстанционният съд е допуснал и други нарушения, които, макар и да не са дотам съществени, са се отразили върху окончателния съдебен акт.

Неоснователно е отказано на защитата събирането на доказателства, свързани с твърденията й за наличието на основание на отвод на съдебния състав, за да може този въпрос окончателно да бъде решен по време на съдебното следствие.

Апелативният съд е дал указания при новото разглеждане на делото от друг състав на Окръжния съд посочените по-горе нарушения да бъдат отстранени.