Окръжният съд в Пловдив призна за виновни бизнесмена Атанас Червенков-Райфъла и съучастниците му Веселин Загорчев, Васил Василев, Симеон Генов и Бисер Романов за виновни за предумишлен опит за убийство с користна цел, както и за извършване на поредица от палежи и унищожаване на вещи, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.

Райфъла бе признат за виновен в опит за предумишлено убийство и палежи. През февруари 2014 г. пловдивският бизнесмен и четиримата му съучастници направили опит умишлено да убият д-р Аргир Гяуров, собственик на медицински център "Хипоталамус". Гяуров бе наръган 9 пъти с нож пред дома си, но оцеля.

Освен това Червенков и другите подсъдими са обвинени и за извършване на множество умишлени палежи на автомобили през периода от януари 2014 г. до януари 2015 г., сред които и колите на бившия депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов. .

Най-високо наказание получи Атанас Червенков - 13 години затвор. Веселин Загорчев бе осъден на 12 години, Генов - 5 години, Романов - 5 г. и 8 м., а Васил Василев - 4 г. и 6 м.

Отделно от това Райфъла и Генов са били признати за виновни и за предаване и придобиване без надлежно разрешение на боеприпаси за огнестрелни оръжия в голямо количество.

Подсъдимите трябва да заплатят солидарно на гражданския ищец и частен обвинител д-р Аргир Гяуров сумата от 50 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди от престъплението.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив.