За пети пореден път Старият Пловдив ще бъде домакин на дефилето "Вино и гурме", което тази година ще се проведе на 11 и 12 май. Символично пролетният сезон на виното ще бъде открит в центъра с богата музикална програма на Ансамбъл "Елика". Фестивалът предоставя на посетителите възможността за изключителна дегустационна обиколка, съчетаваща история, култура, вино и гурме. Това каза директорът на Съвета по туризъм в града Любозар Фратев.

През двата дни производителите на вино ще представят в неповторимата възрожденска атмосфера на ресторантите, музейните къщи и галериите своите подходящи за сезона вина, а ресторантьорите - най-добрите ястия за тях. Дегустациите са с начален час 12:00 и продължават в събота да 19,00, а в неделя до 18,00 часа.

За по-голямото удобство на гражданите във всяка локация ще се продават карнетки с жетони, заедно със стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, като 8 жетона и чаша ще струват 12 лева. Кулинарните изкушения се предлагат на цени между 1 и 5 лева на всяка една от локациите.

Класацията на вината ще се направи на база броя на жетоните и чрез анкетните карти, които попълват хората. Жури от експерти ще търси перфектната комбинация на вино и храна.

По същото време ще бъде пусната лимитирана серия на Plovdiv City Card, ще бъде презентирана и услугата "Пловдив Сити Консиерж", която по думите на Фратев ще дава всякаква информация за хотелите и местата за настаняване в Пловдив.

Във фестивала ще участват 20 изби и 12 производители на храни. Сред тях има сладкарници и работилници за шоколад.