С 46 гласа "за", само 1 "против" и нито един "въздържал се" Общинският съвет на Пловдив прие предложението на ГЕРБ да се осигурят равни суми за довършването на двата стадиона "Локомотив" и "Христо Ботев", в размер на 32 милиона и 719 хиляди лева. Средствата ще бъдат разпределени в няколко бюджетни години, а тази година за двете съоръжения ще се отпуснат за всяко по 5 милиона и 300 хиляди лева.

Преди това кметът Здравко Димитров оттегли своето предложение, което предвиждаше да се осигури в няколко поредни години общата сума от 22,5 милиона лева за довършването на Колежа.

Днешното решение предвижда и създаване на комисия, която да установи извършените до момента дейности и изразходените средства.

"Решението е трудно, но ще го изпълняваме", увери кметът и напомни, че общинският бюджет ще бъде приет, след като се гласува държавен. Ще бъде направен анализ, който ще покаже за сметка на реализацията на кои обекти ще се осигурят средствата за двата стадиона.

Новото решение беше взето в присъствие на представителите на двата футболни клуба, докато десетки фенове бяха отвън и скандираха искания за осигуряване на средства, предаде Радио Пловдив.

За първи път сесия на Общинския съвет в Пловдив се проведе под засилена полицейска охрана. Заради обявените протести на футболните агитки, още от рано сутринта пред сградата на институцията пристигнаха десетки бусове с жандармерия и полиция. Те охраняваха не само футболните фенове, но и общинските съветници, като специална група от жандармерия, се намираше и в сградата Общинския съвет.

Решението за осигуряване на допълнително финансиране, в размер на 32, 5 милиона лева за строителството на двата стадиона, ще бъде за сметка на други важни за града проекти, признаха редставители на всички политически сили, включително и от ГЕРБ.

Те обаче са категорични, че това е било необходимо да се приеме, за да спадне напрежението в града.

Общинският съветник Константин Георгиев коментира, че може би Пловдив ще стане единствената и първа община, в която ще изгради не един, а два стадиона.

Стефан Послийски от ВМРО-БНД предложи допълнителен текст, с който да се отправи апел към държавата също да се включи в осигуряване на средствата за двата обекта.

Веселина Алеаксандрова от групата на ДБ предложи да се възложи на пловдивския кмет Здравко Димитров мотивирано да поиска от Министерството на младежта и спорта да се осигурят необходимите 32 милиона лева за двата стадиона. Тя отбеляза, че планирането на средства за три години напред е обещание и че парите могат да бъдат пренасочени за други обекти, както не веднъж се е случвало. Позова се и на многото неизпълнени обещания на ГЕРБ.

"Така, както върви джипка, се хвърлят обещания. Да, ама и други обещаха, но нищо не направиха. А ние имаме завършена трибуна", скочи Илиев и честити на Локото за "Бесика". "Тя е построена от общината. Това е по-добре, отколкото да пускат лодка да спасяват бели чапли и гларуси", иронизира шефът на съветниците от ГЕРБ.

"Пловдив е единствената община в страната, която ще изгради два стадиона", отбеляза Константин Георгиев от Кауза България. Слави Георгиев, който не членува в група, разкритикува администрацията и в частност зам.-кмета Пламен Райчев, че контролът върху строителството на Колежа е занижен и строителят прави каквото си иска, а отчет за разходите на публичните средства няма. В същото време 6 140 000 лева са похарчени в повече за препроектиране, въпреки че тези пари не са предвидени в договора за обществена поръчка, упрекна съветникът.

"Решението да се захващаме с финансирането на стадионите не беше правилно, но сега няма връщане назад. По-голяма глупост ще бъде, ако ги оставим на разруха", предупреди Георгиев.

Опасенията на съветниците от "Алтернативна лява БСП", които също подкрепиха предложението на ГЕРБ, са, че реално не се знаят точните суми за довършването на двата стадиона.

"Ние взимаме едно решение, просто да обещаем нещо, като на сватба", каза председателят на "Алтернативна лява БСП" Николай Райдев.

Представителите на феновете на двата клуба също подкрепиха предложението на ГЕРБ.

Борис Гиздаков, шеф на феновете на "Ботев" , изрази удовлетворение от решението и пожела то да бъде изпълнено. Същото препоръча и Емил Геренов - на Локото. И двамата заявиха на микрофона, че подкрепят решението за публичен контрол на строителните работи.

Така за 2023 година за двата стадиона ще бъдат отпуснати по 5 358 699 лв., през 2024 година - по 5 500 586 лв., а за 2025 година - по 5 500 586 лв.