Здравко Димитров обяви, че няма да подаде оставка като кмет на Пловдив, но напуска ГЕРБ. Той обяви решението си на извънреден брифинг в общината, заедно със своите заместници. Димитров уточни, че напуска градската организация на ГЕРБ, която е оглавявана от бившия кмет Иван Тотев.

"Нямам право да си подам оставката като кмет, защото съм избран от пловдивчани и имаме да изпълняваме проекти за 500 милиона лева", заяви още Здравко Димитров.

Кметът няма да иска и оставката на заместника си Пламен Райчев, както поиска през уикенда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Димитров поиска обаче пълна прозрачност от общинските съветници и от феновете за парите за стадионите. Те трябва да бъдат завършени, категоричен е пловдивският кмет и уточни, че това ще се решава на срещите му с феновете.

Здравко Димитров призова Иван Тотев, който вече се среща с феновете, да помогне проблемът със стадионите да се реши.

Кметът обясни, че общината няма да дава повече пари за стадионите, тъй като има много важни инфраструктурни проекти, по които се работи.

Кметът на Пловдив каза, че не е бил на срещата с Борисов в Пловдив в събота, тъй като не е бил поканен. "Не съм се карал с Бойко Борисов, той ми беше шеф", подчерта пловдивският кмет.

"Сигурен съм, че съм прав. Заблудили са Борисов за панаира", заяви Здравко Димитров. На въпрос кой го е заблудил отбеляза: "Тотев, Тотев го е заблудил."

Димитров съобщи още, че пловдивчани ще трябва да платят 17 млн. лв. глоба. Санкцията е наложена от управляващия орган по проекта за пречиствателната станция на града. Нарушението е в обществената поръчка за избор на изпълнител, проведена от Тотев, уточни още Здравко Димитров.

Той ще направи пълна проверка на всички изразходвани до момента средства за изграждането на стадионите на футболните отбори "Ботев" и "Локомотив".

Димитров отбеляза още, че ще мисли дали и как да се кандидатира на предстоящите избори.

В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на Здравко Димитров, обвинявайки го, че кметът е забъркал бакии с изграждането на стадионите на двата пловдивски футболни отбора - "Локомотив" и "Ботев", и е настроил феновете им срещу местната власт. Борисов поиска Димитров да освободи поста незабавно, както и неговият заместник по строителство Пламен Райчев.

В последващо изявление още същия ден, Здравко Димитров заяви, че е избран от пловдивчани, а не е назначаван, за да му се иска оставка, и подчерта, че има много проекти за довършване, а зам.-кметът Пламен Райчев каза, че неговата оставка зависи от Димитров, който му е работодател.