Пакет от мерки в подкрепа на засегнатия от кризата малък и среден бизнес представи екипът на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Те ще бъдат предложени за гласуване на първата възможна сесия на Общинския съвет.

"Първата мярка е да не се събира такса тротоарно право до края на годината. Втората - да се разсрочат до края на годината всички дължими концесионни такси за 2019 г., а тези за 2020 г. ще бъдат начислявани само за времето, в което обектите са работили. Трето, заведенията, които ползват под наем общински паркинг, ще бъдат освободени от наем за времето, в което не работят. Четвъртата мярка е да се спре плащането на патентен данък за срок от три месеца до края на май, съобщи зам.-кметът Илия Кирчев.

"Много заведения и магазини са затворени, трудно е за всички. Целта ни е след края на сполетялото ни нещастие да излезем по-силни, а и икономиката на града да се възстанови с най-бързи темпове", заяви Здравко Димитров.

"Осъзнавайки огромната отговорност и изпитанията, които ни поднесе коронавируса, правим всичко възможно да овладеем разпространението на вируса на територията на града. Изпълняваме всички мерки на Националния и Областния щаб. Поддържаме връзка и с Областната дирекция на МВР", допълни кметът.

Илия Кирчев подчерта, че във времена на глобална рецесия само публичните инвестиции могат да генерират растеж.

По думите му строителството е един от сравнително незасегнатите от ограниченията сектори и затова общинската администрация работи усилено по инвестиционната програма.

"В града вече стартираха проекти за над 200 млн. лв. Водният проект за над 120 млн. лв., който предвижда на първо място рехабилитация на водопроводите и канализацията в район "Северен", ще бъде рестартиран от следващия понеделник", обяви Илия Кирчев.

Друг голям проект е Модър-Царевец и ще започне през лятото. Довършването на булевард "Северен" и връзката му с "Карловско шосе" ще тръгне, след като бъде осигурено финансиране.

Двата стадиона - на "Ботев" и на "Локомотив", за които правителството отпусна 37 млн. лв., ще започнат да се строят при първа възможност, каза още зам.-кметът.

Проектира се и новият мост над река Марица - от бул. "България" до бул. "Копривщица", за 30 млн. лв.

Инфраструктурата на квартал "Гладно поле" за 17 млн. лв. ще започне да се строи през лятото. В ход са пуснати и проектите за изграждане на няколко детски градини за 10 млн. лева.