Масово увеличение на цените за паркиране в Пловдив подготвя администрацията с новата наредба за тарифите. Тя е публикувана на сайта на Общината и предстои да бъде внесена в местния парламент, съобщава "Марица".

Най-силно ужилени са хората, които живеят и работят в идеалния център, заключен между ул. "Гладстон" и булевардите "Руски", "Шести септември" и "Цар Борис III Обединител".

От общината предлагат служебен абонамент за един автомобил в тази зона срещу 360 лева на месец.

Увеличение между 25 и 68% има и за служебните абонаменти извън рамките на Синя зона, като най-масовите клиенти - собствениците на офиси и търговски обекти, ще плащат 200 лв. вместо досегашните 120 за т. нар. "централна търговска част" и 150 вместо 96 лв. за Първа зона. Още по-солен е служебният абонамент за паркиране на служебни автомобили в Синя зона, който поскъпва от 200 на 300 лева.

Леко ужилени от новите тарифи са и живеещите в района на Синя зона. За един автомобил на адрес те ще плащат 10 лева на месец или 60 за една година. Същата ще е тарифата и за нощуване на автомобили на общински паркинги извън Синя зона.

Цената на паркирането за час остава 2 лева, както е и до момента. Ако искате обаче колата ви да нощува там от 20 часа вечерта до 8 сутринта, но нямате адресна регистрация в центъра, ще трябва да заплатите 10 лева вместо досегашните 8.

Още по-драстично е увеличението за месечната услуга, която от 100 става 200 лева. С новата наредба вече се предлага опция в Синя зона да нощуват и МПС-та над 3,5 тона, като собствениците им ще ползват тази екстра срещу 50 лв. на вечер или 250 лв. за месец.

Запазват се цените за паркиране на служебни автомобили на чиновниците от предприятията на бюджетна издръжка /24 лева за центъра и 18 за другите зони/ и таксата за автомобили, притежание на инвалиди /9 лева/.