В Белозем, отличен с наградата "Европейско село на белия щъркел", вече има Информационен център за дългокраките птици. Своеобразният музей е изграден в партньорство между местното читалище "Просвета-1909", кметството в селото и община Раковски, и "Зелени Балкани".

Идеята за него е още от 2015-та година, когато е включена в местния план за действие на Белозем като Европейско село на щъркелите. В своеобразния музей ще бъдат подредени табла, картини и макети, чрез които ще се представят нагледно особеностите на най-красивите птици, гнездящи в Белозем.

Заради най-многочислената колония на щъркели в България - над 40 двойки, през 2005-та селото бе включено в Мрежата на Европейските села на белия щъркел от "ЕвроНатур", откъдето финансират инициативата за Музея. От години обществеността в Белозем се грижи за щъркелите, организирайки различни природозащитни дейности чрез Кметството, Читалището и Училище ,,Гео Милев“, на чийто покрив гнездят повече от половината птици в селото.

Тази година традиционният фестивал на белия щъркел е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.