Държавата ще направи всичко, което е необходимо, във връзка с открития уран в три сондажни извора в Първомай и околността, заяви областният управител на Пловдив Здравко Димитров пред "Фокус".

„Имаме пълна готовност да реагираме. Ако им трябва вода ще изпратим водоноски или тирове с минерална вода, говорили сме с фирма за бутилиране“, каза Димитров. По думите му в момента е направено необходимото, спрени са трите извора, където уранът е със завишение спрямо нормата, макар и съвсем малко. 

Превишаването на стойностите е регистрирано при проби, взети на 20 февруари. На 12 април стават ясни резултатите от изследването. Ден по-късно е спряна водата от източниците, които захранват селата Караджалово, Градина, Крушево и град Първомай.

Взети са нови проби. „Специалистите уверяват, че водата е нормална за пиене. Дори се твърди, че водата от тези три извора, когато се влее в останалите, вече е с нормални качества, добави Димитров.

„За момента няма забрана водата от чешмите да се ползва. В Първомай сме подали документи за смяна на тръбопровода на града. От 12 април са спрени трите източника, където беше открито наличието на уран, и за момента те няма да бъдат включвани", заяви кметът на Първомай Ангел Папазов. 

Тепърва ще се изяснява откъде е този уран, но по информация от Община Първомай там преди 30-35 години е имало рудници и се е добивало.

"Няма никаква диверсия, няма връзка и с наличието на уран в Хасково, да не вдигаме напрежението сред хората, ще бъде направено всичко, което е необходимо“
, увери областният управител.

Засега в Първомай няма гражданско недоволство, коментира зам.-кметът Николай Митков. По изказвания на РЗИ - Пловдив няма риск за хората, тъй като двата кладенеца са спрени и водата с наличие на уран вече не тече, допълни Митков.

"Аз пия вода от чешмата вече 48 години. Имам поставени механични филтри за вода и разчитам, че държавните служби няма да позволят да има замърсители във водата”, заяви пред Нова телевизия Пеньо Запрянов – жител на Първомай.

Друг жител на града заяви, че не се притеснява от урана във водата и твърди, че този показател може би винаги е съществувал.

По принцип уранът е широко е разпространен в държавата, коментира по БНТ заместник директора на Националния център по радиобиология и радиационна защита главен асистент Орлин Стоянов.

До момента няма данни за повишена концентрация на уран в други градове от страната. По думите му водата може да бъде използвана за хигиенни цели.