На максимум трябва да се мобилизира системата с ваксинирането. Ние досега бяхме в една зона с държавите с висок риск. Сега могат нашите критици да погледнат с какви мерки другите държави са на нашето ниво - пълен локдаун. Така че можем с чест да кажем, че сме приключили и третата вълна и мисля, че можем да оставим фактите да говорят. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който заедно с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов бе на летище "София", където пристигна нова пратка от още 273 780 дози от ваксината срещу коронавирус на "Пфайзер". 

Борисов заяви, че от тази нощ институтът "Роберт Кох" е извадил България от високорисковите държави и вече сме в зона с по-нисък риск, като Гърция, Малта.

По 30 000 души трябва да се ваксинират на ден, на макс трябва да се мобилизира системата, каза премиерът в оставка и благодари на ЕК и големите държави-членки на съюза за доставките на ваксини.

Той обаче се ядоса на журналистите, които го питаха за консултациите при президента.

е мога да разбера не ви ли интересува пандемията? Да извадиш тези ваксини от другите страни, за да има за българите, ми струва много от белите коси. Затова съм дошъл днес тук", гневно заяви премиерът в оставка. 

От логистичния център пристигналата нова пратка ваксини ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

Все пак малко по-късно Бойко Борисов се върна към горещата тема за консултациите при президента Румен Радев.

"Е, разбира се, че ще пратим хора. 4-5 човека", уточни той, но отказа да назове имена.

Премиерът в оставка коментира и поправките в Изборния кодекс. 

"Сутринта слушах една доцентка, която така се оплете милата. Били решени въпросите с вота в чужбина. Аз лично не знам, за да възложа на хората, които в ГЕРБ работят по това. Колко депутата ще влязат от район "Чужбина"? Кой ще определи къде ще има видеонаблюдение и къде няма? Какво значи по възможност? Откъде ще се купят камерите, кога? Естествено, че председател на ЦИК трябва да е от първата политическа сила, това е по Конституция", заяви Борисов.

По думите му, държава, в която непрекъснато се правят протести, не върви напред.

"Всеки ден чакам да бъде разпуснат този парламент. Това е най-краткият парламент и предполагам, че ще го бавят още, за да приемат още неща. Винаги съм бил за стабилна държава. Такава, в която непрекъснато се правят протести, няма как да върви напред. Да, има смисъл от протестите, ако има за какво. Аз съм за диалог и разбирателство. Демокрацията е това, но всичко е в техните ръце. Утре могат да направят правителство за 15 дни. След 15 дни подават оставка и отиваме на предсрочни избори. С 3 дни ще забавим изборите. Какво е това нахалство да си приемат закони, а да не съставят правителство?", допълни премиерът в оставка, имайки предвид т.нар. партии на промяната.