"Ако само си повтаряме, че сме на 111-то или на 112-то място по свобода на словото със сигурност няма да променим нищо. Не е нужно да се лъжем, че промяната става бързо по отношение на процесите и цялото общество. За четвърта поредна година Dir.bg организира конкурса за добра журналистика Web Report. Да, ясно е - такъв конкурс може да бъде основа за процес, който дава резултат с времето. Web Report обаче e типичният пример как може да се случи промяна - обединили сме се всички медии, които на теория сме конкуренция, но работим заедно, за да поощрим авторите на качествена журналистика", каза пред NOVA журналистът на Dir.bg Деян Веселинов.

"Когато авторите говорят с факти - това е слоганът и на тазгодишното издание на Web Report. Ще отличим тези наши колеги, които наистина работят за качественото съдържание в шест различни категории в web - средата.", добави той.

Водещи имена в българските медии и журналистически организации са сред членовете на журито, което ще оценява материалите. NOVA, БНТ, bTV, БНР, БТА, списание "Мениджър", агенция "Булфото", Съюзът на българските журналисти са само част от партньорите на конкурса тази година.

"Фактите са си факти - това е мястото, на което през тази година България попадна в класацията на "Репортери без граници", но в крайна сметка тези факти няма да се променят без да действаме. Дайте да направим нещо, нека да говорим за това, така че колкото повече участници има в този конкурс, толкова по-голям е шансът да има хора, които да излязат на преден план и да направят нещо ново, за да може да има промяна", посочи и водещият и продуцент на Новините на NOVA Методи Владимиров, който е и член на журито на Web Report.

"Живеем в среда, в която все повече хора не проверяват дори линка във Facebook, който четат и се хващат за главата с някакво абсолютно идиотско заглавие, на което вярват. Можем всички заедно направим така, че да мотивираме колегите около нас да работят обективно и да проверяват фактите, с които работят. Ние сме хората, които трябва заедно да променят това и Web Report дава точно този пример."

Веселинов припомни и конкретен резултат от журналистическите усилия - един от авторските материали, които впечатлиха, промениха събитията и спечелиха в миналите издания на Web Report.

"Разследването на Александра Маркарян от OFFnews "Как се влиза в Софийската математическа гимназия?" разкри доста сериозни проблеми при кандидатстването и приема на децата в гимназията - нещо, което промени системата и направи средата малко по-добра. Когато поощряваме и търсим тази светлина в тунела, тя рано или късно ще дойде", уточни той.

Възможността за участие в Web Report продължава до 17 май, конкурсът има и финансови награди и е чудесен шанс и за авторите на свободна практика, както и за младите автори без много опит, напомни за крайния срок Деян Веселинов.

Материалът трябва да бъде публикуван онлайн в периода между 17 февруари 2020 и 17 май 2021 г. Категориитe, в които журналистите ще се борят са Общество, Икономика, Истински истории, Иновации и технологии, Култура и Изкуство, Спорт, Фоторепортаж, Видеорепортаж, а тази година авторите могат да кандидатстват и в категорията Подкаст.

"Целият свят в момента върви натам и тази година имаме интересни материали и в Подкаст", допълни Веселинов, който ръководи видеопродукцията в най-големия български интернет портал Dir.bg. "Регистрацията за участие в конкурса е много лесна, случва се с няколко клика на сайта webreport.bg. За всеки потребител на информация също ще бъде интересно да разгледа материалите в различни категории, които вече са публикувани в секцията "Участници".

Крайният срок за участие в Web Report e 17 май! Цялата информация за конкурса за добра журналистика на Dir.bg и как да кандидаствате с авторския си материал можете да намерита на сайта webreport.bg или на Facebook страницата на конкурса Web Report 2021.

Web Report е конкурс за важните теми, които вълнуват обществото и авторите, които продължават да спазват професионалните стандарти в бурно развиващата се информационна среда.

Водещи имена в българските медии ще четат и гледат, рецензират и оценяват авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание "Мениджър"), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).

Генерални партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals.

Партньори на конкурса са и Hendrick`s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, БТА, bTV Media Group, NOVA, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото".