Ако сегашната тенденция се запази, след 15 години 89% от дамите у нас и в Белгия ще са с наднормено тегло или затлъстели, са изчислили експерти от Световната здравна организация (СЗО) в Европа и Британския здравен форум, съобщи "Труд".

В първата категория попадат тези с индекс на телесната маса над 25, а във втората - с индекс над 30. Индексът на телесната маса се изчислява, като се раздели теглото в килограми върху височината в метри на квадрат.

Изследването обхваща 53 страни, повечето от Европа, като СЗО предупреждава, че Старият континент ще се сблъска с истинска епидемия от затлъстяване през 2030 г. Прогнозата сочи, че след България и Белгия тогава най-много дебели жени ще има в Ирландия (85%), Австрия, Исландия, Латвия, Турция, Гърция, Люксембург, Чехия (64%).

При мъжете "първенец" е Узбекистан (90%), следван от Ирландия, Исландия, Латвия, Литва, Естония, Испания, Чехия, Гърция (77%). Българите не са в топ 15.

Данните показват, че Холандия ще е най-малко засегната, като се прогнозира, че там мъжете с наднормено тегло ще намалеят с 5% до 49%, а затлъстелите ще са едва 8% спрямо 10% през 2010 г. Според доклада най-застрашени от увеличаване на процента на дебелите хора са Гърция, Испания, Швеция и Чехия.

Ако сега предприемем действия на база на изнесените данни, можем да попречим тези предвиждания да се превърнат в реалност“, посочи д-р Жоао Бреда от регионалния офис за Европа на СЗО.

Докладът цитира и проучване от ноември миналата година, според което затлъстяването и наднорменото тегло причиняват около 500 000 случая на рак годишно. Посочва се още, че хората с такива проблеми са далече по-податливи на диабет, сърдечно-съдови заболявания, артрити.

СЗО припомня, че от 1980 г. затлъстяването непрекъснато се увеличава, като се отчита, че 1,9 млрд. души, или 39% от цялото население, сега са с наднормено тегло. Стряскащо изглеждат и данните, че към 2013 г. уу42 млн. деца на възраст до 5 години са били дебели.

Ирландия, Великобритания и Албания са на първите три меса в Европа по затлъстялост на децата. България е пета, предадоха междувременно Франс прес и БТА, като се позоваха на същото изследване. Проучването е било извършено въз основа на данни за деца на възраст между 0 и 5 години в 32 държави на континента.

На първо място в незавидната класация е Ирландия, където 27,5% от децата под 5-годишна възраст са дебели или затлъстели. Следват Великобритания с 23,1%, Албания с 22% и Грузия с 20%.
България е на незавидното пето място с 19,8 на сто пред Испания с 18,4%.

На обратния полюс, отличниците са Чехия с 5,5%, Белгия със 7% и Швеция с 8%. Италия и Франция са в средата на таблицата, съответно с 10,2 и 11,4 на сто.

Друго изследване - на шведски учени, стига до извода, че е по-вероятно затлъстелите деца да напуснат училище преждевременно, отколкото онези с нормално тегло. 56% от децата под 12-годишна възраст с наднормено тегло ходят нормално на училище. Това важи за 76 на сто от останалите техни връстници.