Пожарът е горял тази сутрин около 5.30 ч. на тавана в стара къща на ъгъла на улиците "Кирил и Методий" и "Стефан Стамболов", на метри от Женския пазар, съобщиха от МВР, цитирани от БТА и БГНЕС.
Сигналът за инцидента е получен в 5,53 часа.

Огънят е пламнал на таванския етаж, където живяла Русанка с две момчета.
Угасен е от три пожарни коли. След потушаването на пламъците, огнеборците открили телата на майката и децата.

Евакуирани са десет души от района, предаде "Фокус".

В полусрутената къща живеят 4 ромски семейства от Айтос с около 7 деца. На долния етаж живее друга част от фамилията. Всички са роднини, съобщи БГНЕС.

Сестрата на Русанка обвини човека, който им е давал под наем жилището за 200 лева, че към нея той е имал сексуални намерения. Според живеещите в сградата няма причина за пожара, не е имало запалена печка.
По думите им, огънят тръгнал от стълбището и е стигнал до горния етаж, и затова не могли да се качат да спасят децата и жената.

Една от жените от къщата твърди, че са изчезнали златни украшения от едната стая.
Ромите обвиняват пожарната, че е дошла със закъснение от 2 часа и, вместо да гасят, огнеборците пили кафета.

Четири минути са били необходими на столичните огнеборци, за да пристигнат на адреса на пожара, станал тази сутрин, обясниха по-късно от МВР.
Огънят е изгасен в 6.15 часа.

Къщата е свърталище на хора, които продават нелегално цигари, споделиха съседи пред БНР.

При друг пожар в Пловдив загина 85-годишна жена с инициали С.Б. Инцидентът стана малко преди 8.00 часа на ул. "Родопи" 18. Унищожена е малка част от покъщнината в дома и са опушени около 50 кв. метра стени.
Междувременно от полицията съобщиха, че дете на 2 г. и 7 месеца е пострадало при пожар в Плевен, откарано е в болница без опасност за живота. То е от ромската махала и е било оставено без надзор с още едно дете.
Пожарът възникнал от паднала на земята свещ, с която се осветявали в къщата.