По окончателни данни магнитудът е 4,5 по Рихтер, а точният час е 15.52 часа. Това съобщи директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Николай Милошев, цитиран от "Фокус".

Няма място за притеснение, просто усещането е много неприятно, каза Милошев. Няма никакви данни за щети или разрушения, посочи той. За съжаление, нещо нормално е, но много неприятно, защото няма как хората да не бъдат изнервени, след такава случка, каза още проф. Николай Милошев. Напълно възможно е сега да има няколко по-слаби последващи труса, подчерта той.

Няма данни за материални щети и жертви, съобщиха от пресцентъра на МВР. Оттам допълниха, че екипи на  ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" и полицаи от СДВР и областните дирекции на София, Перник и Кюстендил са на местата, където трусът е усетен по-сериозно. Целта е хората да бъдат спокойни, да се окаже евентуална помощ, ако това се налага и да не се създава излишна паника.

Няма място за паника вследствие на регистрирания земен трус в Пернишко, това каза и главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. По думите му - положението в районите, където трусът е бил най-силно усетен, е под контрол и няма причини за напрежение.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е провела разговор с проф. Николай Милошев, съобщиха от пресцентъра на общината. На дежурните телефони на СО до момента няма постъпили сигнали за проблеми вследствие на труса.

"Днешното земетресение в района на Перник е последващ трус на силното земетресение от 22 май тази година, което беше с магнитуд от 5,8 по Рихтер, и е със същия епицентър, заяви проф. Милошев. По думите му не е необичайно, че днешният трус е последващ, защото земетресението на 22 май е било много силно и още тогава сеизмолозите прогнозираха, че последващите трусове може да продължат с месеци.

В Перник полицейски коли вече обхождат града, за да информират хората, че няма опасност след труса, съобщи кметът на Община Перник Росица Янакиева, цитирана от БНР.

По думите й земетресението е усетено най-силно в пернишките села Мещица и Витановци, предаде "Фокус". Трусът е бил вертикален. В селата, които са в района на Мещица, хората са излезли навън. На този етап нямаме сигнали за щети, каза Янакиева.

Малко по-късно пернишкият кмет допълни, че е направила проверки в двете села. "Бях в село Мещица – няма поражения, няма пострадали. В момента съм в село Витановци – има малко допълнителни напуквания, някоя друга паднала тухла от комин, но няма сериозни поражения”, заяви Росица Янакиева.

По информация на "Фокус" трусът е усетен леко и в Самоков, Пазарджик, Монтана, Плевен, Пловдив и Кюстендил.