Въпреки че много държави налагат карантина и мерки за пътуващите от България и влизаме в "червения списък", категорично страната ни не е сред държавите, които са най-зле по отношение на разпространението на коронавирус. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В България има увеличаване на заболяваемостта в уязвимите групи, като Домовете за възрастни хора.

"Категорично няма да има срив на здравната система и недостиг на легла в болниците, в момента има 2832 легла, има само 847 пациенти в болници и 41 в интензивни отделения. Здравеопазването ще издържи. Системата е подготвена, макар да има преумора при лекарите", заяви здравният министър.

Той обясни, че в страната ни има едва 160 инфекционисти, но има достатъчно профилни специалисти, които се включват в лечението на заболелите.

Костадин Ангелов каза, че страната ни се готви за всеки сценарий за развитие на заразата. В момента у нас има повече излекувани, отколкото заболели. Смъртните случаи обаче се увеличават заради заразяване на уязвимите групи - възрастните хора.

В заключения здравният министър заяви, че Инфекциозна болница става Координационен център, в който ще пристигат само линейки на пациенти със съмнения за коронавирус - от там ще бъдат насочвани към болниците.