Здравната комисия отхвърли предложението на правителството за преструктуриане на болница "Лозенец" в педиатрична. С 11 гласа "за" и 11 "въздържали" се депутатите не приеха на първо четене предложението на Министерския съвет за промени в Закона за лечебните заведения, което да позволи трансформацията, предаде БНТ.

От Софийския университет обявиха, че са в протестна готовност заради престуктурирането на болница "Лозенец". Академичният състав призова депутатите да не приемат решението, защото не е ясно какво ще се случи с преподавателите и базата за обучение на Медицинския факултет.

"След като няма избистрена концепция, не можем да правим първата или втората или десетата крачка. В момента ви е предложен един законопроект, който е първата стъпка към нещо, което не знаем", каза здравният министър Кирил Ананиев.

"Това е моят апел това да се отложи и наистина когато има цялостна концепция ние самите ще помагаме като болнично заведение, като университетска структура това да се случи", каза директорът на болницата проф. Любомир Спасов.

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова заяви, че в никакъв случай не смята, че това предложение дава колизия между двете идеи - да се изгради национална детска болница и да се преобразува болницата по начин, който в никакъв случай не засяга интересите на СУ.

От БСП и Обединените патриоти поискаха здравният министър да представи ясен план за преструктурирането на болницата.

"Да покажете на всички майки и бащи, че министерството е готово да срещне този изключителен проблем в българското здравеопазване. Иначе бумерангът се завърта и се стоварва точно върху ръководството на министерството", призова депутатът от БСП Георги Михайлов.

"Защо трябва да се върне този бумеранг към министерството при положение, че то се е справяло толкова добре със задачите в този момент. Не бива да позволяваме в момента да се върне един такъв бумеранг с не добре премислени действия", заяви и Георги Колев от "Обединени патриоти".

Здравният министър обясни, че не може да представи план за преструктуриране преди депутатите да приемат промените в Закона за лечебните заведения.

"Не, че бързаме. Ситуацията с болницата е такава, че да не стане късно и факултета, и работещите там да бъде късно да вземаме решения за тях", допълни Ананиев.

Дали болница "Лозенец" ще се преобразува в педиатрична, трябва да решат депутатите в пленарната зала.