Трансформацията поражда неяснота - оттам напрежение, защото болница "Лозенец" е нашата учебно-клинична база. Нашият факултет и неговата акредитация са пряко свързани и с учебната база, в която от университета сме инвестирали милиони, и с преподавателския състав, който е изцяло на щат в болница "Лозенец".

Това коментира по bTV ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

По думите му това не са механични процеси, при които ако болницата бъде закрита, може да се пратят преподавателите в други болници и да си останат наши преподаватели".

Проф. Герджиков изрази убеденост, че няма да се стигне до опасността факултетът да бъде закрит.

"Аз съм сигурен, че и ние, и правителството ще направим така, че изобщо да не се стига до такава опасност. Въпросът е в детайлите. Ако университетска болница "Лозенец" стане педиатрия, възниква въпросът какво значи това. Дали прибавяме и педиатрично отделение към съществуващите множество отделения, или закриваме, унищожаваме тези отделения, за да направим педиатрично. Има голяма разлика и трябва да изясним този въпрос", отбеляза ректорът на Алма матер.

Наскоро министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи в Народното събрание, че УМБАЛ "Лозенец" ще се преструктурира в детска през следващите шест месеца.

Засега не се предвижда строеж на нови сгради, а преустройството на сегашната база за нуждите на децата. От министерството подчертаха, че процесът ще бъде плавен и ще премине без напрежение сред персонала или сред студентите, тъй като болницата е база на Медицинския факултет към Софийския университет.

Работна група ще прецени как точно да се случи това трансформацията. Възможен вариант е детските клиники, в около десетина лечебни заведения, да бъдат преместени в "Лозенец" и тя да стане национална болница за комплексно лечение на деца.

Очаква се новата болница да осигурява адекватно интензивно и високоспециализирано лечение за децата.