Другата санкция, според Москов, е пациентът да заплаща лечението си през следващата година.

В същото време, според министъра, глобата от 50 лв., която се предвижда за граждани, които не са преминали през профилактичен преглед, не е работеща мярка.

Петър Москов обяви още, че се обмисля и промяна в трудовото законодателство. Тя предвижда ползването на еднодневен отпуск за посещение на личния лекар.

Здравният министър взе участие в дискусия в парламента, по време на която пациентски организации поискаха създаването на Закон за правата на пациента. Общият извод от дискусията е, че у нас правата на пациента съществуват само на хартия, съобщиха БНР и "Фокус".

Според Москов обаче такъв закон не е необходим, а пациентът освен права има и задължения.

Концепцията на настоящия екип на здравното ведомство е правата на пациентите да бъдат регламентирани чрез всички закони и наредби, заяви здравният министър. Той смята, че провежданата в момента реформа има точно такава цел.

Председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев коментира, че най-честите проблеми и нарушения на правата на пациентите са свързани с лекарските грешки, качеството на получените здравни услуги и достъпа до медикаменти.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изтъкна, че в момента липсва правна дефиниция за лекарска грешка. Има обаче съдебна практика, която дава възможност пациентът да защити правата си, ако смята, че те са нарушени.

Купуват уникален линеен ускорител

В присъствието на здравния и регионалния министри Петър Москов и Лиляна Павлова, директорите на „Софарма Трейдинг“ и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ Димитър Димитров и д-р Мариета Райкова подписаха договор за закупуване и инсталиране на уникален за България и региона линеен ускорител, съобщиха от МЗ.

Апаратурата, която ще заработи в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през есента, осигурява всички методи за конвенционална лъчетерапия, а освен това - и за стереотаксична лъчева хирургия, както на статични, така и на подвижни цели. Съчетаването на двете технологии е уникалното за този ускорител.

Изключителните характеристики на линейния ускорител, както и фактът, че е уникален за България и региона, ще дадат възможност на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ да стане референтен център за обучение на специалисти за работа с подобен модел високотехнологични апарати за Югоизточна Европа.

"Заедно с оборудването във Варна, Пловдив и Плевен ще сложим край на тъжния керван от българи, които търсят онкохирургия в чужбина. Държавата и НЗОК са гарантирали финансирането на всеки един онкомедикамент", заяви д-р Москов.

Само в Турция над 100 са българските пациенти, които минават за месец.